Световната банка: В енергетиката има корупция, ДКЕВР е неефективен

В един и същи ден, макар и по стечение на обстоятелствата, Световната банка и еврокомисарят Кони Хедегор огласиха нелицеприятни констатации за българската енергетика и отправиха азбучни препоръки за действия, забавяни с години.

В конкретния случай и диагнозата, и лечението предполагат болезнени мерки и дълъг период за излизане от кризата.

В българската енергетика има огромен дефицит и за преодоляването му са нужни спешни промени, се посочва в доклада на Световната банка и в експертен анализ на Европейската комисия. Двата документа всъщност бяха поръчани от служебното правителство в отговор на уличните протести, свалили кабинета на Бойко Борисов. Нелицеприятните констатации бяха представени пред журналисти от Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството и Асен Василев, министър на икономиката, енергетиката и туризма.

Между 800 млн. лв. и 1,1 млрд. лв. е дефицитът в енергийната система за една година, посочи Василев, цитирайки констатациите на Световната банка.

„Сега разбирате защо смятам за абсолютно безотговорно говорене налагането на мораториум върху цените“, каза министърът и добави, че трябва да бъдат предприети спешни реформи.

Експертите на СБ и на ЕК са констатирали още непрозрачност в управлението на държавните дружества, голямо усещане за корупция и държавен регулатор, който няма нужната независимост, за да контроли цялата енергийна система.

Цели 61% от населението на България е енергийно бедно, призна министър Асен Василев. Той допълни, че Световната банка призовава за по-адекватна система за подпомагане на енергийно бедните, както и за подобряване на начина, по който системата на енергетиката се управлява.

Считаме, че констатациите и препоръките на ЕК и Световната банка ще бъдат добра изходна точка за новия кабинет, готови са и нашите предложения за промени в Закона за енергетиката и те ще бъдат предложени за обществено обсъждане, коментира вицепремиерът Екатерина Захариева.

Междувременно еврокомисарят по действията в областта на климата Кони Хедегор, която днес е на посещение в София, призова за либерализиране на енергийния пазар в България.

Съгласна съм с онези, които критикуват фиксираните цени, неефективните електропреносни мрежи и огромното свръх производство на ток в България, заяви комисар Кони Хедегор пред БНР. В прав текст представителката на ЕК каза, че България има много неефективна енергийна система и припомни, че Брюксел иска либерализиран пазар на енергетиката в Европа.

„Очевидно е, че цените ще са високи докато има монополи. Българските граждани няма да имат ниски сметки докато техните политици не съставят ясен енергиен план”, прогнозира още комисар Кони Хедегор.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.