Светослав Малинов вместо Кунева става евродепутат

Светослав Малинов, а не Меглена Кунева от Реформаторския блок, влиза в Европарламента, съобщиха от Централната избирателна комисия. Промяната е заради преференциалния вот, при който вторият в листата Малинов печели повече гласове от Кунева. Хората, които са се възползвали от преференциален вот, масово са гласували за водачите на листи, като избирателите на Реформаторския блок са изключение.
Между 35% и 45% от българите са се възползвали от преференциалния вот, каза пред Агенция “Фокус’ Цветозар Томов, говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК).
Още снощи са били обработени 55% от данните за преференциалния вот. Данните показват, че твърде висок процент от българите, са се възползвали от него, и че тази промяна в избирателната система, е полезна, защото повишава демократичността на изборите в България.
“Като казвам твърде висок процент, имам предвид засега процент над 35%, който може да се окаже и 45%. Дали това ще доведе до пренареждане на листите, е рано да се каже, но е много вероятно да доведе до пренареждане на някои листи”, заяви Томов.
Относно процеса на приемане на протоколи и предаването им от районните избирателни комисии, Томов каза, че не вижда защо трябва да се говори за голямо забавяне при положение, че при преференциален вот, още тази сутрин на сайта на ЦИК са качени 55% от секционните протоколи.
“Обработката на районните протоколи може да се забави, дори при положение, че един протокол все още не е одобрен от ЦИК, но като цяло обработката на резултата върви със задоволително темпо. За една нощ повече от половината от данните са обработени”, добави той.
В интервю за Дарик Малинов коментира, че благодарение на преференцията резултатът на Реформаторите се е подобрил на изборите. „Аз съм за преференции оттук нататък. Това е чудесна възможност да се даде на избирателите партийната воля и тя да бъде одобрена или не. Но дори да гласуваш против партийната воля, ти гласуваш „за” партиите. Това е силата на преференцията. Демократичните коалиции печелят от преференцията. Ние спечелихме и сега сме по-силни”, добави Светослав Малинов.

Той благодари на всички, които са повярвали на Реформаторския блок и са го поставили на политическата сцена: „Що се отнася до преференцията – тя се появи късно, нашата листа вече беше подредена и тя не промени с нищо нито посланията ни, нито отношенията ни, нито основните политики, които Блока ще следва.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.