Лазаров: В Пловдив върви досъдебно производство за проповядване на етническа омраза

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров остро разкритикува по ТВ 7 ксенофобските прояви и расистките призиви по време на петъчната демонстрация в Пловдив на футболни агитки, които се опитаха да подпалят Джумая джамия и влязоха в остри сблъсъци със силите на реда, след което бяха арестувани около 120 участници в безредиците.

„Пред Джумая джамия служителите на реда бяха обстрелвани с ракети, бомбички, бяха хвърляни факли и на този етап говорим за нарушаване на обществения ред. Гвоздеят бяха ксенофобските прояви и расистките призиви. МВР няма да толерира това”, заяви Лазаров и добави, че върви досъдебно производство за проповядване на етническа омраза.

Съветвам ви да наблюдавате кои лица ще бъдат поканени да бъдат разпитани и се надявам това да стане публично за обществото, изтъкна главният секретар на МВР.

Светлозар Лазаров разкритикува позицията на община Пловдив при даването на разрешение и осигуряването на обществения ред по време на демонстрацията в града под тепетата и даде за пример реакцията на Столична община спрямо Луков марш в София на 15 февруари. Лазаров съобщи, че в София, също както в Пловдив, е имало предварителна информация, че се очаква ескалация на напрежението и лица, които са участвали на демонстрацията в Пловдив, ще се опитат да направят същото и в столицата, вследствие на което кметът Йорданка Фандъкова е забранила Луков марш.

Община Пловдив е била предупредена писмено от ръководството на МВР, че се очаква ескалация на напрежението на протеста пред Съдебната палата на 14 февруари, но от общината не се съобразили с предупреждението, че се готвят ексцесии и разрешили демонстрацията да се проведе, изтъкна главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.