Светлозар Лазаров: МВР може да спре нарушенията по границата

„При сегашния режим на охрана на границите се задържат почти 100 % от нелегалните емигранти, като при този режим, това са единствените възможни действия. Ако се вземе политическо решение, и се премине към невъзможност нелегални граждани да преминат границата, имаме съответните структури това да бъде направено”. Това съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров на пресконференция днес. След което повтори:”Трябва да има обаче политическо решение”.

Само българо-турската граница се охранява от 1300 служители, и няма място за спекулации по отношение на контрола на границите ни и бежанците, категоричен бе Лазаров. Той информира, че задържаните нелегални емигранти, влезли в страната от началото на 2013 година са 6400, като около 1200 от тях са направили опит нелегално да напуснат България. Главен комисар Лазаров подчерта, че България изпълнява ангажиментите, които е поела към Европейския съюз като негова външна граница, и доказателство за това са задържаните на изход над 1200 бежанци.

„Това са допуснати нелегални граждани, които са подали документи за придобиване на бежански или хуманитарен статут, и след това са направили опит да напуснат територията на страната ни”, отбеляза главният секретар на МВР. Директорът на Главна дирекция „Гранична полиция” Захарин Пенов добави, че по-голямата част от задържаните в опит да напуснат България нелегални емигранти са най-вече на границата със Сърбия. Според шефа на „Гранична полиция” има установени и такива лица, които се опитват да направят логистика и да изкарат нелегалните граждани от страната ни.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.