Светлозар Костов: Има кампания срещу специализираната прокуратура

Прокурор Светлозар Костов, административен ръководител на Специализираната прокуратура, в интервю за предаването "На светло с Люба Кулезич" на Нова телевизия

Водещ: Шефът на Спецпрокуратурата Светлозар Костов. Здравейте, г-н Костов. Направо да хващаме бика за рогата. Нарекохте конкурса, който загубихте гръмотевично „една предизвестена смърт”. Ето как се видя в новините това.
Репортер: Даниела Попова е известна с работата си по едни от най-шумните дела напоследък – „Килърите 2” и „Килърите 3”, и това срещу Златомир Иванов – Баретата. Самата тя беше изненада от безапелационната си победа с 19 от 19 гласа.
Даниела Попова: Аз никого не познавам от ВСС, така че няма как да бъде режисиран този конкурс и то с 19:0, просто е невъзможно.
Репортер 1: Конкурентът на Попова, Светлозар Костов е водещ прокурор по делото „Октопод” и ръководител на Специализираната прокуратура. Според него резултатът от гласуването е бил ясен предварително.
Светлозар Костов: Този избор, като че ли е резултат, ще използвам едно заглавие по Маркес: „Хроники на една предизвестена смърт”. Много мислих дали е отношение, дали е резултат от работата ми по дело „Октопод”, дали е резултат от променената конюнктура в държавата.
Репортер 2: Това акция, някаква наказателна срещу вас ли е?
Репортер 3: И от кого, от кого е тази акция?
Светлозар Костов: Нямам изводи.
Репортер 2: От тези варианти, които изброихте.
Светлозар Костов: Вероятно е всичко смесено от това.
Репортер 1: По време на изслушването на Светлозар Костов, между него и главният прокурор се оформи словесен сблъсък. Сотир Цацаров попита: ”Кога чухте от мен, че делото „Октопод” е приоритет за прокуратурата ? По-важно ли е от дело за убийство в Окръжния съд, в Бургас или Добрич?
Водещ: Вече имате ли изводи какво точно се случи, смеете ли да ги кажете?
Светлозар Костов: Добро утро, г-жо Кулезич. Аз най-напред искам да кажа, че съм дошъл тук не толкова като ръководител на Специализираната прокуратура, а в лично качество като магистрат, за да говоря на колегите си, на всички юристи и на тези граждани, които се интересуват от това, какво се случва в съдебната система.
Водещ: Това е много задължаващо.
Светлозар Костов: Така е. Но това засяга всички.
Водещ: Какво?
Светлозар Костов: Случи се на мен, ще се случи и на другите.
Водещ: Какво се случва?
Светлозар Костов: Случи се едно предизвестено решение. Един нечестен и непрозрачен конкурс на ВСС, в който бяха впрегнати, според мен, лобита, хора, интереси, за да не бъда избран аз.
Водещ: Кои лобита?
Светлозар Костов: Най-странното в това е, че месеците наред се действаше, за да не бъде избран Костов и аз бих искал да ви разкажа за всичко това. Точно както го е написал Маркес, така беше и в живота около шест месеца наред.
Водещ: Знаете ли, вече до токава степен ми е внушено, че публиката е забравила или не до там образована, че трябва да и обясним. Габриел-Гарсия Маркес, прословут колумбийски писател, който отказва да бъде издаван в България, защото са му окрадени авторските права. „Хроника на една предизвестена смърт” – една от неговите култови книги. Давайте сега.
Светлозар Костов: Всичко започна през февруари, когато беше освободен постът апелативен специализиран прокурор и аз подадох документи за този конкурс. Първоначално бяхме трима кандидати. Оттам нататък се впрегнаха сили и много действия, за да не успее прокурорът Костов. Аз не знам защо. Повярвайте ми, не намирам поста апелативен специализиран прокурор за особено значим в държавата. Въпреки това, огромен ресурс беше впрегнат.
Водещ: Вие казвате: не знам, защо. Но вие знаете защо или допускате.
Светлозар Костов: Моите отговори ще ги чуете малко по-нататък, но бих искал хората да чуят фактите, за да не бъде само една гола теория на конспирацията. Най-напред започна многопосочно действие с черен ПР спрямо мен и специализираната прокуратура,с хвалебствия спрямо удобния кандидат и с цел третият да бъде отстранен и да не пречи.
Водещ: Третият?
Светлозар Костов: Третият е колега съдия, който е бивш прокурор и той знае, защо реши да се връща в прокуратурата.
Водещ: Отказа се от конкурса.
Светлозар Костов: Но чух от колеги в съда, че упорито му е било намекнато, няколко пъти от различни хора, да се оттегли от този конкурс. И той е избрал по-лесното за него решение. Аз не го виня. От там нататък нещата стоят доста просто. Оставаме аз и г-жа Попова. Тя на професионална плоскост няма какво да се конкурира с мен, защото е работила в една малка районна прокуратура, в която освен, че е на границата, нищо особено не се случва.
Водещ: Сливница, ако не се лъжа.
Светлозар Костов: Да, така е. Тя работи 7 месеца в Специализираната прокуратура и беше изтеглена в Апелативната като заместник на г-н Сарафов.
Водещ: Заместник на Борислав Сарафов, сегашният зам.-главен прокурор?
Светлозар Костов: Точно така.
Водещ: Това ли се оказа подходящият трамплин за госпожата?
Светлозар Костов: Може би. Не е тайна в нашите среди, че има близост по между им. Но за мен това не е толкова важно. Важното е, как беше направено така, че да бъда отстранен аз и всички, които са неудобни, защото сега го направиха спрямо мен, но утре ще го направят спрямо някой друг.
Водещ: Много важен въпрос г-н Костов. Формулирайте защо вие се оказахте неудобен кандидат. На кого неудобен?
Светлозар Костов: Нека да изложа фактите и ще разберете защо. Фактите са най-напред , черният ПР и упорито изваждане на светло на работата на специализираната прокуратура, но тази част от работата, която не е най-успешната. Имаше целенасочено изтичане на информация за определени неща.
Водещ: Отвътре.
Светлозар Костов: Отвътре, от прокуратурата към медиите. Имаше една манипулираща и с неверни факти статия във в. Труд, която даде повод да бъде назначена ревизия на определен вид дела, данъчните дела, в специализираната прокуратура.
Водещ: Неверни факти за какво, във вестника?
Светлозар Костов: Неверни факти дори и за бройките дела, неверни факти за това докъде са стигнали тези дела. Да, ние имаме някои проблеми, както ги определих на изслушването – трудности с този вид разследвания, но те не са неуспехи, защото делата все още не са приключени. Въпросът беше обаче да бъде внушено вътре в гилдията, а и навън в обществото, че не работим добре и не знаем какво правим по тези дела.
Водещ: Защо да бъде внушено това? Или защото вие лично по някакъв начин сте попречили на нечии планове, или защото самото съществуване на специализираната прокуратура в този й вид, вече настъпва някакви интереси.
Светлозар Костов: Възможно е да е така. Още повече като имам предвид възродените разговори, че ние нищо не вършим и има ли смисъл да съществуваме от тук нататък. Това тревожи много колегите.
Водещ: Кога се възродиха тези разговори?
Светлозар Костов: Последните месеци и аз затова съм дошъл тук, за да го кажа ясно: ако някой е взел стратегическото решение да закрива специализираните юрисдикции нека излезе и го каже. Няма нужда да се очерня Костов и спец. прокурорите, за да бъде закрита тази прокуратура. Пък и не е само тя. Ние сме 4 инстанции в специализираната юрисдикция.
Водещ: Коя е институцията, която би могла да закрие, само в скоби да ми кажете?
Светлозар Костов: Това е парламентът, който би могъл да промени закона за съдебната власт и НПК, и да ликвидира специализираните юрисдикции. Въпреки, че те не бяха създадени по инициатива на парламента. Имам предвид, идеята дойде от докладите на ЕК 2008 г. и 2009 г., които систематично препоръчваха специализация на прокуратурата в противодействие на организираната престъпност и на корупцията. И нашите юрисдикции са точно плод на тази специализация.
Водещ: Да, но вижте какво се получава. Обвиняват ви, че не противодействате достатъчно на организираната престъпност и затова може би сте безпредметни като съществуване. А вие намеквате, че става дума за обратното. Хвърлете светлина върху това.
Светлозар Костов: Ние не можем да разгърнем капацитета си все още като ефективна прокуратура, защото и до ден днешен почти втора година след началото на работата ни има шест назначени постоянно прокурора при щат от 22-ма.
Водещ: Щатът е за 22-ма, само 6 са назначени?
Светлозар Костов: Два поредни състава на ВСС по някаква причина не обявяваха конкурси или го правеха късно. Все още висят конкурсите и няма прокурори достатъчно в тази прокуратура, нямат достатъчно следователи в тази прокуратура. Ние бяхме предвидени да работим плътно с ГДБОП, но ГДБОП вече я няма. И да се говори, че не работим добре, когато тръгнахме на куц крак и системата, държавата не направи необходимото, за да ни подсили, за да тичаме както трябва мисля, че не е само рано, но не е и честно спрямо нас и спрямо и колегите. Но нека да продължа с фактите. И така започнаха ревизиите. Три ревизии…
Водещ: След тези публикации в медиите,след черния ПР, както го наричате.
Светлозар Костов: След тези публикации – цялостни, тематични, колкото искате. Всъщност те са 4 заедно с проверката за данъчните дела. Започна се и персоналният черен ПР спрямо мен. Естествено в статиите, естествено обвързани с политическите имена. Прокрадваше се как аз съм пречил на разследвания срещу Цветан Цветанов. И разбира се сигналите, персонално срещу мен в инспектората на ВКП, в етичните комисии на ВСС. Има пет сигнала, подадени от подсъдими по дело „Октопод”, адвокати по дело „Октопод” и свързани с тях лица.
Водещ: Стигнахме до дело „Октопод”, преди това стигнахме до ГЕРБ, стигнахме до Цветан Цветанов и внушенията, че вие обслужвате интереси лично на вътрешния министър и на ГЕРБ.
Светлозар Костов: Да, имаше такива статии.
Водещ: Обслужвахте ли такива интереси? Въобще ГЕРБ по какъв начин може да бъде свързан с вашето име.
Светлозар Костов: Аз не обслужвам ничии интереси. Никога и никъде това не се е случило. Аз съм положил клетва като магистрат и повярвайте ми добре помня тази клетва и я спазвам. Но тъй като хората не вярват на думите, ще ви дам отново факти. Ако зад мен стоеше партия ГЕРБ, щях ли да получа 0 гласа във ВСС. Известно е, че парламентарното мнозинство, партиите излъчиха свои представители. ГЕРБ има петима свои представители във ВСС.
Водещ: Или вие сте много зле и сте се изложили, или сте станал неудобен на всички. Изберете си.
Светлозар Костов: Нека довърша темата с партиите. Винаги представям на конкурсите една доста подробна, може би излишно подробна биография, и там пише, че никога не съм членувал в партия, дори в периода 1985 г. – 1990 г., когато учих във Висшия институт на МВР. Тогава за МВР беше задължително членството в БКП. Аз три пъти отказах да стана член на БКП. Не се гордея с това, а го споменавам, за да могат хората да разберат, че нямам нужда от политическа партия зад гърба си, за да бъда това, което съм и да си върша работата. И така, да вървим с фактите. Стигайки отново до този важен за някои конкурс хората, които решиха да подкрепят г-жа Попова – определено смятам, че има лоби, поне едно, че има някакви кръгове, които имат влияние в съдебната система, проумяха, че е необходимо да бъде изместен акцентът на този конкурс.
Водещ: От какво на какво?
Светлозар Костов: Това не беше конкурс за апелативен специализиран прокурор. Ако видите концепцията на г-жа Попова, тя говори за това как трябва да се управлява Специализираната прокуратура. Ако чуете изслушването, въпросите, които се задаваха на този конкурс, там не се говореше за Апелативната специализирана прокуратура. Само един единствен член на ВСС ме попита какво ще направя ако стана апелативен прокурор. Всички останали се нахвърлиха върху Специализираната прокуратура и върху мен с дори, ако щете, с добре съгласувани и предварително отработени формули и въпроси, на които знаеха отговорите.
Водещ: Знаете ли кое ме учудва? Пет сигнала свързани с делото „Октопод” и всички до един се проверяваха. Някаква своеобразна чувствителност на ВСС към тези сигнали, към тези оплаквания. Обаче, писмото на Сдружението на жертвите на организираната престъпност, което беше пуснато – това е факт, който също излезе в медиите – преди няколко месеца се оказа загубено, некачено на сайта, невзето предвид от ВСС. Свързвам го с ключовата дума „Октопод”. Само да припомня , че в моето студио Алексей Петров в търсене на своето право на отговор срещу това, че се е почувствал оскърбен от честото споменаване на името му от мен, каза следното по ваш адрес публично, още през април:
Алексей Петров: Г-н Костов, аз не вярвам, че е толкова неук, за да дойде тук и да ми отправя телевизионни…
Водещ: Той каза сигнали. И аз казах сигнали.
Светлозар Костов: Телевизионни обвинения, след като знае къде се правят тези неща. Аз дело и предварително производство за такива неща нямам.
Водещ: А за какво имате?
Алексей Петров: Аз го разбирам. Той изпълнява политическа поръчка. Той е тук, защото Цветанов му е казал : наближават избори, трябва да отидеш в студиото на Люба Кулезич и да кажеш, че Петров извършва убийства.
Водещ: Не е вярно г-н Петров.Продължавате да инсинуирате. Това никак не ми харесва. Това не е разговор.
Алексей Петров: Какво прави прокурорът тук? Неговото място е в Съдебната палата.
Водещ: Аз съм го поканила.
Алексей Петров: Той няма право на телевизионни обвинения.
Водещ: Има право на телевизионни участия.
Алексей Петров: Неговата работа е да прави обвинения в съда и в кориците на делото. Тук няма право.
Водещ: Освен това хората имат право… Г-н Петров, може би вие нямате това право, но прокурорите, на които ние данъкоплатците плащаме заплатите, имат право и ние имаме право да бъдем осведомени, как се развиват знаковите дела.
Алексей Петров: Той каза една лъжа.
Водещ: Каква лъжа?
Алексей Петров: Аз казвам: той не е неук, той е принуден да изпълни политическа поръчка.
Водещ: Добре, кажете кое е лъжата.
Алексей Петров: Доказателства, че аз съм поръчал убийство срещу Валентин Шотев няма. А има едно твърдение на един свидетел, за който Гриша Ганчев определи, че някога в 1998 г. му е изглеждал луд. Това е доказателството.
Водещ: Припомням всичко това, за да хванем дявола за опашката, дето се казва. Вие допускате, че фактът, че вие сте прокурор по делото „Октопод” ви навлича в момента, в тази ситуация, в тази конюнктура неприязън. Вие сте неудобен, така, ли? Кажете го направо.
Светлозар Костов: Аз бих искал да се върна към това изложение на сдружението „Св.Георги”.
Водещ: Сдружението на жертвите на организирана престъпност.
Светлозар Костов: Да. Защото чрез него стигаме до Етичната комисия на ВСС и ролята на г-н Ясен Тодоров като председател на тази Етична комисия. Не искам да говоря с имена по принцип и не съм дошъл да говоря срещу някого, но няма да пропусна Етичната комисия на ВСС. Три от тези сигнала, за които стана дума, са заведени много внимателно и старателно в Етичната комисия.
Водещ: Срещу вас.
Светлозар Костов: Срещу мен.
Водещ: Сигналите на Алексей Петров и неговите адвокати срещу вас.
Светлозар Костов: Седмици наред аз се обяснявах и пишех какво се случва по дело „Октопод”, какво съм казал, какво не съм казал, какво съм направил.
Водещ: За какво ви обвиняваха, между другото, в тези сигнали?
Светлозар Костов: За какво ли не. За неетичност в медийните изяви, за неетичност и грубо погазване на закона при разпити в досъдебната фаза. Неща, които са се случвали преди две години едва сега се тръбят. Но това няма значение, за какво са ме обвинили. Факт е, че до момента образувано дисциплинарно производство по тях няма.
Водещ: Няма образувано никакво – дисциплинарки и такива работи.
Светлозар Костов: Няма. Но г-н Тодоров, според мен Ясен Тодоров, председателят на Етичната комисия, според мен, е действал предубедено през тези седмици и месеци. Защо? През месец април или май, ако не се лъжа, той сам поиска на един семинар да говори с мен за отношенията между мен и Даниела Попова вече опоненти в един обявен конкурс.
Водещ: Как така да говори за отношенията? Вие имали ли сте отношения?
Светлозар Костов: Ние имаме нормални служебни отношения. Но аз реагирах по повод на една назначена от нея ревизия, защото смятам, че докато сме конкуренти в един конкурс не следва да злоупотребяваме с властта, която имаме един срещу друг. По повод на тази моя реакция, г-н Тодоров пожела да говори с мен и от контекста на този разговор – той беше в Правец, в един хотел по време на семинара. В контекста на този разговор аз разбрах, че той има позиция.
Водещ: Вече има изградена позиция?
Светлозар Костов: Вече има изградена позиция.
Водещ: Какво ви каза той, с едно изречение?
Светлозар Костов: Другото, което съзирам в неговите действия е, че това изложение е минало през Етичната комисия, доколкото съм информиран.
Водещ: Сигналите на жертвите на организираната престъпност, че срещу тях се води кампания, доколкото си спомням все пак от публикуването на писмото , за сметка на обвиняеми, заради които и в чията полза работи едва ли не цялата машина и медийната машина. Нали затова става дума тук?
Светлозар Костов: Точно така. В това изложение ясно се споменава конкурса за апелативен прокурор. Следователно задълженията на всяка една комисия във ВСС е да приложи материала към всички други материали, които ги има в конкурса, а това бяха сигналите срещу мен. Обаче не се случи. Три месеца някой е сложил това изложение в едно чекмедже и до деня 2 октомври, денят преди конкурса него го нямаше. Ако аз не бях се обадил на главния секретар на ВСС , той нямаше да излезе на бял свят. Можете да видите резолюцията, която е сложена върху него.
Водещ: Какво пише?
Светлозар Костов: Резолюцията е едва от 3 октомври. Това е денят на конкурса.
Водещ: За публикуване на страницата на ВСС, на 3 октомври.
Светлозар Костов: За мен е изключително нечестно.
Водещ: Умишлено казвате вие, се премълчава.
Светлозар Костов: Умишлено, да. Поискал съм официално по Закона за достъп до обществена информация отговори на няколко въпроса – къде и как е администрирано това изложение. Ще получа отговорите, надявам се и след това вероятно ще предприема други действия. Но не се случва често в България за магистрат да бъдат казани добри думи от обикновените хора. Известно е, че магистрат е лоша дума. Ето, появиха се добри думи за прокурорът Костов.
Водещ: И това беше скрито.
Светлозар Костов: Три месеца обаче… Някой скри това. Затова ви казвам, че в цялата поредица от факти това беше поредното събитие, поредната случка, която доведе до един предрешен конкурс. Всичко това ме кара да мисля, че определени хора имаха интереси, положиха огромни усилия да бъде подредено гласуването. Още един-два факта, ако ми позволите. Дни, седмица преди конкурса, преди гласуването човек, който е близък до Даниела Попова е споделил пред колега и това стигна до мен, макар и със закъснение. На въпроса какво ще стане на конкурса е било казано: Даниела Попова ще бъде избрана категорично или няма да има избор. Какво означава това? Това е ужасяващо за мен.
Водещ: Вие не говорите някакви си слухове?
Светлозар Костов: Аз говоря неща, които съм чул от живи хора. Това означава, че е било старателно проучено мнението на всеки член на ВСС и е било старателно подготвено мнението на всеки член на ВСС…
Водещ: 19 души…
Светлозар Костов: За да се стигне до убедителен резултат в подкрепа на г-жа Попова и във вреда на кандидата Костов.
Водещ: Добре, кого искат да омаловажат във ваше лице, кажете ми г-н Костов? Това е унизителна загуба по някакъв начин. Прекалено е единодушна от друга страна, с което изглежда подозрителна. Но все пак вие сте известен с делото срещу Митьо Очите, вие вкарахте в затвора Митьо Очите. Може би там сте настъпили някакви интереси. Вие сте известен с това, че осъдихте Максим Ставийски, независимо от опитите за оневиняването му. Може би и там сте настъпили някакви интереси. Може би ключовото нещо е делото „Октопод”. Обвинен сте, ето съвсем директно, в политическа зависимост, в това, че сте сглобили един обвинителен акт, въпреки че актът е публикуван в интернет и всеки, който иска може да го прочете, след разпитите на стотици, десетки свидетели. Кажете ми, назовете проблема. Според вас, защо Цацаров , който беше избран като реформатор на българската прокуратура ви нападна така остро и е казал, че никога не е казвал, че делото „Октопод” е приоритетно, а вие сте се позовали на делото „Октопод” за някои от изоставанията на скоростта в специализираната прокуратура?
Светлозар Костов: Най-напред ще кажа, за да не оставя грешното впечатление, че съм дошъл тук да хленча: видите ли колко съм умен и хубав, но ме разбраха. Не, аз съм приел този резултат. Той е неприятен. Но още на втория – третия ден заявих на колежката: повече няма да обжалвам конкурса.
Водещ: Няма да го обжалвате?
Светлозар Костов: Не, няма да го обжалвам този конкурс. Не желая повече да създавам излишно напрежение и да водя битки, които са предварително решени.
Водещ: Обречени.
Светлозар Костов: Да, те са обречени. Питате ме, от къде идва всичко това. Определено смятам, че не е от Даниела Попова. Определено смятам, че има много съвпадащи интереси и много хора са фокусирани и концентрирани върху прокурора Костов и работата, която той е свършил и продължава да върши. Също и специализираната прокуратура.
Водещ: Съвпадащи интереси отвън и отвътре? Така ви разбирам.
Светлозар Костов: За мен е плашещо, но мисля че съвпадат, както интереси вътре в прокуратурата, така и интереси извън прокуратурата.
Водещ: Назовете ги поне с една дума.
Светлозар Костов: Интересите на организираната престъпност. Аз от 2006 г. работя специализирано, целенасочено по делата на организирана престъпност, Повярвайте ми, не съм го искал това. Но и както за „Октопод”, така и за делото на Митьо Очите, никой не искаше да работи това дело и мен ме извика апелативният прокурор в кабинета си и каза: ти ще бъдеш, ти ще се справиш.
Водещ: Това е вярно. Но доколкото си спомням, вие сте шестия човек, който приема да работи по делото „Октопод”, както се е случило и с Митьо Очите.
Светлозар Костов: За „Октопода”, седмия. Аз ги броих, всъщност осмия, защото броих и преброих седем имена на прокурори , които преди мен или са отказали директно или са поставили условия, за да работят по това дело. Дали е толкова плашещо това дело или е толкова важно за България, аз не знам. От обвинителния акт обаче може да се види, че Алексей Петров не е едно малко криминално явление. Уточнявам, той не е осъден, той е подсъдим. Но нещата са се случвали в огромни мащаби и зад чистата криминална престъпност, според мен стоят и социално, и обществено значими имена, кръгове, да не употребявам други думи.
Водещ: Утре вие трябва да гледате пореден кръг от делото „Октопод” и сте командирован към него. Имате ли разрешение да го направите утре? Могат ли да ви оттеглят и от това дело?
Светлозар Костов: Да, аз не съм дезертирал от делото и съм уведомил главния прокурор за следващото заседание на 14 октомври. Издадена е заповед да участвам по това дело.
Водещ: Засега не сте издърпан от него? Въпреки, че се говори, че делото може да тръгне отначало, заради отзоваването на съдия Ченалова, заради някакво си разследване в Македония към нея.
Светлозар Костов: Хубаво е , че стигнахме до развитието на дело „Октопод”, защото според мен има знаци и факти, които трябва да бъдат забелязани и изкоментирани. Според мен върви в ход многопланов сценарий за провалянето на това дело.
Водещ: От кога върви този многопланов сценарий за провалянето на делото?
Светлозар Костов: Много отдавна. Беше видимо за мен това, че се цели бавенето на делото, докато изтече мандатът на едно правителство и те успяха. Аз предупреждавах, че ще се случи и те успяха . Само в скоба – трима от подсъдимите се оперираха в рамките на съдебната фаза от това дело. Дано да е било наистина необходимо да го направят. Така или иначе се довлачи делото до изборите. Какво се случваше преди това. Преди това обвиняемите ни пресрещаха по коридорите и скърцайки със зъби, казваха на мен и колегата Момчев: Г-н прокурор, един ден ще има избори и тази власт ще се смени, какво ще правиш ти тогава?
Водещ: Това са ви го казвали обвиняеми по делото в очите?
Светлозар Костов: В очите ни го казваха.
Водещ: А вие защо не сте сигнализирали за това?
Светлозар Костов: Знаете ли, дотолкова съм свикнал на враждебността в очите на подсъдимите и обвиняемите, че съм приел това за нормално. А и какво от това. Всеки иска да си спаси кожата и плашенето е част от играта в такива дела. Но когато се започна многопосочното действие и срещу съдия Ченалова, когато се образува дисциплинарно производство срещу нея, когато думите на Алексей Петров : главният прокурор трябва да се освободи от некадърните и корумпирани прокурори по това дело и по другите дела. И това съвпада с публичното обявяване на Костов за некомпетентен и некадърен, мен ми се струва, че нещата се подреждат и те са доста плашещи. Не искам да използвам вече меки думи.
Водещ: Давате ли си сметка в момента, какво правите г-н Костов. Или обявявате, така да се каже, мобилизация вътре в прокуратурата или трябва да бъдете прогонен. Може да бъдете преследван, може да бъдете погнат.
Светлозар Костов: Аз вече съм мишена, какво ви казах за определени кръгове и среди. Не могат да ме принудят да подам оставка. Аз няма да подам оставка като ръководител на Специализираната прокуратура.
Водещ: Чувало ли се е това? Да подадете оставка, да се разкарате веднага?
Светлозар Костов: По-скоро като журналистически въпрос. Аз не съм коментирал нещата в този аспект. Ставаше дума дали ще се оттегля от дело „Октопод” или не. Не мисля, че зависи само то моето желание оттеглянето ми по дело „Октопод”. Аз съм прокурор, повикан съм, за да работя като прокурор и ще си свърша работата като прокурор. Няма нищо лично в това дело и не може да има нищо лично в това дело. Но това дело се обръща лично срещу мен и срещу колегите, които работят по това дело. Само ще кажа, че и срещу прокурорът Момчев имаше, не знам дали е приключило, дисциплинарна проверка в Софийска градска прокуратура. Случват се и други неща на други хора, които са работили по това дело. Може би е добре да се позаинтересувате и за съдбата на хората от МВР, които бяха в оперативната фаза по дело „Октопод”.
Водещ: Какво се е случило с тях?
Светлозар Костов: Не искам да говоря за тях и за това. Който има да каже нещо, нека той да го каже.
Водещ: Но имат проблеми, това ли намеквате?
Светлозар Костов: Това намеквам. Не искам моето семейство да страда заради това дело. Не искам децата ми да се срамуват от работата на баща си. Работата на баща им е била винаги в рамките на закона и няма да се примиря с това, което прави ВСС и с това, което всички се опитаха да изкарат като резултати от моята работа.
Водещ: Казал ли ви е Цацаров, че делото е приоритетно за него? Делото „Октопод” е приоритетно. Казвал ли ви го е това, за да могат след това да се изтълкуват думите му, че всички дела са приоритетни като отричане от делото „Октопод”?
Светлозар Костов: Двама главни прокурори са ми възложили изрично и пределно ясно да работя приоритетно по дело „Октопод”.
Водещ: Борис Велчев и Сотир Цацаров.
Светлозар Костов: Точно така. От думите на г-н Цацаров във ВСС аз по-скоро не чух, че той се отказва от думите си,а по-скоро той каза, че приоритетите на прокуратурата са различни.
Водещ: Т.е. сега в момента са се сменили приоритетите?
Светлозар Костов: Не зная дали са се сменили. Аз не го определям.
Водещ: Разбирам.
Светлозар Костов: Държа нещо да уточня за г-н Цацаров. Той е главният прокурор на р. България. Аз си знам мястото. Определени хора последните дни се опитват да изместят нещата в плоскостта конфликт между мен и него. Конфликт няма и не може да има. Той е ръководителят, той определя правилата. Аз съм от тези, които ги изпълняват. Но бих искал да бъде ясно какво се иска от мен, когато работя и не искам да страдам, както и колегите в Специализираната прокуратура. Не искам да бъдат изкарвани виновни за това, че приоритетите не са същите затова, че конюнктурата в държавата се е променила. Това дело не е на Костов, другите дела в Специализираната прокуратура не са на спец. прокурорите. Това са дела на държавата. По тях има бити и измъчвани хора. По тях има изнудвания, има и убийства. Ние сме длъжни да защитим гражданите на тази държава и го правим. Ако държавата не стои зад нас, по-добре ни кажете навреме за да се спасяваме така, както…
Водещ: На вас ви го казват може би.
Светлозар Костов: Може би на мен ми го казват. Но е важно тези неща да бъдат чути. Особено ме дразни задкулисието във ВСС. За мен е плашещо това, че определени хора вече могат да гласуват гласовете на членовете на ВСС.
Водещ: Кои хора контролират гласовете на ВСС?
Светлозар Костов: Не зная кои са.
Водещ: Има хора, които контролират гласовете на ВСС, казвате вие.
Светлозар Костов: Според мен има хора, които могат частично или изцяло да влияят върху гласуванията във ВСС. Неслучайно тези неща съвпадат и с проверката и скандала около изборните членове на ВСС и отстраняването на г-н Камен Ситнилски. Бяха създадени такива механизми. Те бяха старателно създадени през годините за влияние върху гласуванията във ВСС. Сега тези механизми може би са преразпределени.
Водещ: Вие казвате, това не е очистване от подобен тип механизми, а преразпределяне. На мястото на Ситнилски идва друго лоби. Това ми казвате. Опитвам се да превеждам сега. Ако не съм права кажете. Ти го казваш и да си мислим, каквото може.
Светлозар Костов: Аз ви казах. За мен нищо случайно не се е случило на този конкурс , колкото д а е неясно, защо всичко се струпа срещу мен. Действаше се срещу Костов, а не за Попова. Между другото това го чух и от други колеги в прокуратурата. Един зам. градски прокурор в началото на септември ми каза: директно да знаеш, огромни усилия се впрягат да не си ти на този конкурс. Каза ми го ей така, дори не знам защо ми го каза.
Водещ: Зам. градски прокурор, не е случайна фигура. Понеже много напреднахме във времето, г-н Костов ми кажете: чувствате ли се заплашен?
Светлозар Костов: Аз се чувствам объркан и в неизвестност. Всичко може да се случи от тук нататък, както спрямо мен, така и спрямо Специализираната прокуратура.
Водещ: Предупреждавате, че има опасност за съществуването на Специализираната прокуратура.
Светлозар Костов: Ако действаме по старите сценарии на мафията, известни още от историята на Италия, тогава след омаскаряването на магистратите следваха бомби. По-късно мафията промени методиките си и както добре е написано в изложението на Сдружение „Св. Георги” , мафията започна да унижава и да обезличава магистратите, които работят срещу нея.
Водещ: Да ги дисквалифицира.
Светлозар Костов: Да ги направи незначителни, нелегитимни е думата, която е написана в това изложение. Най-вероятно това ще продължи спрямо мен. Искам колегите да знаят, че това не е лично. Това е бизнес. Това е интерес на организираната престъпност, за мое огромно съжаление съвпадащ с интересите на определени хора в правосъдната система.
Водещ: Това е достатъчно.
Светлозар Костов: Само едно изречение бих искал да ми позволите последно. На втори юли, комисар Рединг по повод на скандала Делян Пеевски заяви директно: В България назначенията на важните постове трябва да стават прозрачно, справедливо и по заслуги. Бих искал да изпратя поздрави на г-жа Рединг от България.
Водещ: Много благодаря. Това беше шефът на Специализираната прокуратура, Светлозар Костов. Изводите оставям на вас. Ние продължаваме. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.