Светлин Танчев: Позитивите в търговското споразумение със САЩ са повече

Трансатлантическото споразумение между Европейския съюз, САЩ и Канада трябва да бъде сключено и подписано до 2017 г. Преговорите между страните и Америка текат. Това каза в ефира на БНР председателят на комисията по европейски въпроси и контрол на еврофондовете и съпредседател на Коалиция “Народен съюз” Светлин Танчев. Той самия заяви, че вижда основно позитиви и възможности от споразумението, тъй като то ще доведе до по-натоварени пазари между Европа и Америка.

“Опитвам се като съпредседател на Коалиция “Народен съюз” в своите обиколки из страната и срещи с граждани да образовам хората и да ги подготвям да са правилно настроени за 2017 г. Търся и партньори от другата страна на Океана, защото това ще даде много възможности за бизнес в България, който не е имал възможност да излезе от пределите на Европа и пределите на държавата ни. Също така ще имаме достъп до пазар, който е над 300 милиона и е много добре платен.”, обясни Светлин Танчев.

Заплахите, които се изтъкват от подписването на търговските споразумения със САЩ и Канада, са доста незначителни и неоснователни, те целят да уплашат духовете, уточни народният представител и обясни, че самата Европа е разделена на две части – Северните държави, които виждат много позитиви от споразумението и Южните, които са по-земеделски ориентирани и са по-притеснени.

Споразумението няма да промени законодателството на нито една страна членка на ЕС, нито в частта за шистовия газ, нито при мораториума за ГМО храните, увери Танчев.

Той коментира и ситуацията с бежанската криза в Европа като подчерта, че вижда сериозна бюрокрация от страна на Европа.

Танчев призова лидерите на големите европейски държави да съумеят много по-адекватно, единно и консолидирано да работят по всички теми на Европа, не само по тази за бежанците.

“И не да се делим на две скорости, защото в случая с Русия и със Северна Африка смятам, че експертизата, която страните от Източния блок имаха трябваше да бъде на много по-високо ниво зачетена и да ни се даде на нас по-голяма отговорност да водим и участваме в тези преговори, защото ние много по-добре познаваме културата на Русия и сме много по-добре свързани с тези държави. Ако бяхме подходили много по-единно като европейци, ако бяхме си разделили правомощията можеше ситуацията да е различна особено във взаимоотношенията с Русия”, добави политикът.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.