Светла Тодорова стана шеф на ДКЕВР

След днешното заседание на служебното правителство пълната смяна на “караула” в ДКЕВР вече е факт. Министрите са одобрили Светла Тодорова за председател на ДКЕВР, както и назначаването на Евгения Харитонова и Костадинка Тодорова за членове на държавния енергиен регулатор.

С решение на Министерски съвет от състава на комисията са извадени досегашния председател Боян Боев и Лили Младенова, които подадоха молби за напускане по искане на енергийния министър Васил Щонов, както и отказалия да си даде оставката Еленко Божков. Той е освободен поради “конфликт на интереси” – нещо, което самият Божков прогнозира неколкократно през последната седмица. Очаква се Божков да изпълни заканата си, че ще се обърне към Комисията за конфликт на интереси с искане да се произнесе за него, както и за това дали министър Щонов е в конфликт на интереси.

Божков смята, че кадровите промени в ДКЕВР са следствие от това, че с решенията си комисията е нарушила нечии корпоративни интереси. По думите му, на новия състав на енергийния регулатор предстои голямо “замитане под килима”.

Всъщност на ДКЕВР, оглавявана вече от Светла Тодорова предстои изключително трудното решение с колко да увеличи цената на тока за бита в навечерието на зимата. Както вече съобщихме, от EVN поискаха електроенергията да поскъпне с 17,9 процента.

Освен това този състав на ДКЕВР вероятно ще трябва да довърши започналата през пролетта процедура за отнемане на лицензите на трите ЕРП и да се произнесе по казуса – решение, което оглавяваната от Боян Ботев ДКЕВР многократно отлага и в крайна сметка така и не взе.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Толкова жалко е всичко това! Жалко и прозрачно – президентът бърза- Бърза, защото има още един месец от мандата на неговото правителство. През това време трябва да смени членовете на ДКЕВР, да спрат проверките срещу енергийните монополисти и в частност на приятелите не президента, с които ходи да се среща чак във Виена. А за същото това време трябва да увеличат и цената на тока. И така Плевнелиев ще има троен шлем. Конституционния съд отмени таксите за ВЕИ, които са на Прокопиев олигарха, ще спрат проверките и ще увеличат тока за да могат да вземат повече от народа ни. А Бойко Борисов не разбира ли? Не разбира ли, че ако ДКЕВР спре проверките и ако увеличи тока нормалните гласоподаватели ще си отмъстят на ГЕРБ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.