Светла Тодорова: Има предпоставки за много по-скъп ток

Има предпоставки за по-голямо увеличение на цената на тока, но обществото няма да приеме по-висока цена и едва ли някой ще предложи нещо друго. Това заяви в „Тази сутрин” новият председател на ДКЕВР Светла Тодорова. По думите ѝ 10-те процента са лимитът, който в момента може да бъде социално понесен.

По думите ѝ увеличението на цената на тока може да достигне и до 50%, ако се приеме, че само с по-скъп ток могат да бъдат запълнени дефицитите в системата. „Ако това увеличение се случи означава, че държавата е абдикирала”, коментира Тодорова, като подчерта отново, че това може да се случи, само ако всички дефицити, които ще бъдат натрупвани, се покриват само с цената на тока.

Според новия шеф на ДКЕВР всички институции трябва да се включат в действия, които да предотвратят или да смекчат поне отчасти влиянието на някои конкретни цени върху средната цена, за да не се стига до такъв сценарий. Тя подчерта, че енергетиката винаги се е използвала за политически цели по думите ѝ след изборите управляващите трябва да оставят нещата да бъдат решавани на икономическа основа.

Тодорова подчерта, че не е получавала политически обаждания за цената на тока. „Когато трябва да се вдига цената, никой не се обажда от политическите сили, те се обаждат когато трябва да имат някакви политически дивиденти”, подчерта тя.

НЕК не трябва да бъде фалиран, каза Светла Тодорова. „Тази дупка не е копана от вчера и резултатите, които са налице не са се случили от случайни неблагоприятни обстоятелства. Било е налице необективно определяне на цени”, коментира тя.

Във всички случаи става въпрос от комбинация на решения, бездействие и действия, провокирани от парламента, каза още председателят на ДКЕВР.

Тя припомни за приетия от предишния парламент данък от 20% върху приходите на производителите на електроенергия от възобновяемите енергийни източници, който беше отхвърлен в крайна сметка от Конституционния съд. По думите ѝ събраните пари от данъци отиват директно в държавния бюджети няма как да бъдат върнати в някоя компания, така че това предложение е било недобре обмислено или направено преднамерено.

„Не мисля, че тази зима ще се стигне до режим на тока. Дадохме възможност на ЕРП-тата да задържат допълнителни суми, така че да не се стига до режим”, подчерта Тодорова. Тя смята, че голяма част от потребителите разбират защо е нужно увеличение на тока.

Светла Тодорова каза, че не приема замерянето с яйца от миналата седмица като лична атака, а като изливане на емоции и чувства, а по думите ѝ е било организирано и предварително. „Засега мисля, че това са хулигански заплахи и няма нужда да ходя с охрана”, каза тя. Според нея начинът, по който се говори за цената на тока, трябва да бъде различен, а не да се хвърлят яйца

Свързани публикации

1 Comment

  1. тАЯ ЖЕНА КАКВО СЕ ПРАВИ НА УДАРЕНА.ЗАЩО ТРЯБВА ДА СЕ ВДИГА САМО ЦЕНАТА НА ТОКА И ПОТРЕБИТЕЛИТЕ ДА ЗАПЛАЩАТ НЕДОСТИГА НА НЕК.ТОЗИ НЕДОСТИГ ИДВА ОТ ЦЕНАТА НА ЗЕЛЕНАТА ЕНЕРГИЯ ,КОЯТО ТРЯБВА ДА СЕ НАМАЛИ,А ТЕ И ТАКСАТА ИМ МАХНАХА.И КОЙТО РАЗРЕШИ ДА СЕ НАЦВЪКАТ ТОЛКОВА МНОГО ВЕИ ДА ОТГОВАРЯ СЕГА.КАКТО И ЗА ЦЕНАТА НА ТОКА ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ ЦЕНТРАЛИ СЪЩО ИМА ОТГОВОРНИ ХОРА.И ОТКЪДЕ ЗНАЕ ТАЯ КАКВА Е СОЦИАЛНО ПОНОСИМАТА ЦЕНА НА ТОКА?

Leave a Reply

Your email address will not be published.