Светът осъди ядрения опит на Северна Корея

Международната общност остро осъди третия ядрен опит на Северна Корея и заплаши с нови санкции в Съвета за сигурност на ООН.
Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун осъди ядреното изпитание на Северна Корея, като заяви, че фактът, че Пхенян е игнорирал международните призиви да се въздържа от такива провокативни актове предизвиква съжаление. Той отново призова Пхенян да „преразгледа своя курс и да работи в посока на денуклеаризация на Корейския полуостров”.
От своя страна Международната агенция за атомна енергия (MААЕ) посочи, че ядрените изпитания на КНДР представляват явно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.
НАТО осъди най-остро ядреното изпитание, извършено от Северна Корея в неоспоримо нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, се казва в комюнике на Северноатлантическия алианс. В него опитът е окачествен като „сериозна заплаха за мира, сигурността и стабилността в световен мащаб”.
Европейският съюз (ЕС) също осъди остро ядреното изпитание, като разкритикува дръзкото нарушение на режима за ядрено неразпространение. „ЕС осъжда изключително остро последния ядрен опит” на Пхенян, който представлява „поредното неоспоримо престъпване на глобалния режим за ядрено неразпространение и нарушение на международните задължения” на Северна Корея, се казва в комюнике на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън. В изявлението Аштън предупреди, че ЕС следи ситуацията и ще работи с партньорите си, за да покаже на Пхенян, че действията му ще имат последствия.
Междувременно президентът на САЩ Барак Обама осъди севернокорейското ядрено изпитание, като посочи, че „провокативният” ядрен тест няма да направи Северна Корея по-сигурна. Президентът призова за спешен международен отговор на севернокорейските действия. В изявление на Обама се посочва, че Вашингтон ще остане бдителен след подземния ядрен опит и е непоколебим по отношение на своите ангажименти за защита на американските съюзници в Азия.
Москва призова Пхенян да се откаже от ракетно-ядрените програми. Провеждайки ядрени изпитания, Пхенян за пореден път ингнорира нормите на международното право и решенията на Съвета за сигурност на ООН. Това се съобщава в коментар, публикуван на сайта на руското външно министерство.
„Подобно поведение, несъвместимо с общоприетите критерии на международната общност, несъмнено заслужава осъждане и адекватна реакция от страна на международната общност”, посочва ведомството. В същото време от ведомството изразиха надежда, че последният ход на Пхенян няма да бъде използван като претекст за засилването на военната активност около Корейския полуостров.
Премиерът на Япония Шиндзо Абе осъди севернокорейското ядрено изпитание, като заяви, че противоречи на международните декларации. „Изпитанието нарушава серия резолюции на Съвета за сигурност на ООН”, заяви Абе пред парламента. „Този факт предизвиква крайното ми съжаление”, подчерта той.
В същото време Великобритания настоя за решителен отговор на изпитанията от страна на Съвета за сигурност на ООН. Външният министър на Великобритания Уилям Хейг заяви, че решително осъжда проведеното от Северна Корея ядрено изпитание. „Силно осъждам този ход, който представлява нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН номер 1718, 1874 и 2087”, заяви Хейг в свое изявление. „Великобритания ще започне консултации с партньорите си от Съвета за сигурност, призовавайки за решителен отговор на това последно развитие”, посочва се още в изявлението.
Междувременно Китай изрази решителен протест във връзка с проведените от КНДР ядрени изпитания. Пекин призова своя партньор да се придържа към ангажимента си да не се сдобива с ядрено оръжие.
Германия призова за нови санкции срещу Северна Корея в ООН като отговор на третия ядрен опит на Пхенян, заяви външният министър на Германия Гидо Вестервеле. Осъждайки „по възможно най-строгия възможен начин” изпитанието, Вестервеле посочва в свое изявление, че „трябва да бъдат обмислени нови санкции срещу режима в Пхенян”.
Президентът на Франция Франсоа Оланд категорично осъди провеждането на трети ядрен опит от страна на Северна Корея и заяви, че работи с партньорите си от Съвета за сигурност на ООН за изготвянето на твърд отговор. „Франция настоява Северна Корея незабавно да се съобрази с международните си ангажименти и да започне цялостно, удостоверимо и необратимо демонтиране на съоръженията от ядрената си и балистична програма”, заяви Оланд в свое изявление.
От индийското външно министерство заявиха, че сведенията за ядрено изпитание, извършено от Северна Корея, предизвикват дълбока загриженост. От ведомството подчертаха, че подобни действия нарушават международните ангажименти и имат неблагоприятен ефект върху мира и сигурността в региона.
Същевременно Иран призова за унищожаването на всички ядрени оръжия. „Трябва да стигнем до момент, в който нито една страна не притежава ядрени оръжия и всички оръжия за масово унищожение и ядрени оръжия трябва да бъдат унищожени едновременно”, заяви говорителят на иранското външно министерство Рамин Мехманпараст във връзка с третото и най-мощно досега ядрено изпитание, извършено от КНДР.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.