Светът каза “Не!” на масовото подслушване

Законовият край на масовото събиране на данни от американското правителство e “историческа победа за правата на всеки гражданин“. Това заяви бившият сътрудник на американските тайни служби Едуард Сноудън в коментар, публикуван във в. “Ню Йорк таймс”.

Според него през последните две години се наблюдава значителна промяна в запознатостта на хората по отношение на масовото следене като причина за това са и разкритията, които той, заедно с британски и американски журналисти, публикува. Те разкриха мащабите на наблюдението, което упражнява както американското правителство, така и някои негови международни партньори. “Слагането на край на масовото наблюдение на частни телефони в рамките на “Патриотичния акт” е историческа победа за правата на всеки гражданин, но е само последният резултат от промяната в запознатостта с проблема в световен мащаб“, написа Сноудън, имайки предвид решението от миналата седмица да се прекрати програмата за събиране на данни в рамките на антитерористичния американски закон “Патриотичния акт”.

В своя текст Сноудън припомни, че от 2013 г., когато за първи път бяха публикувани неговите разкрития, институции в цяла Европа обявиха подобни закони за незаконни и наложиха редица ограничения върху събирането на данни. Въпреки това според него все още се извършват много нарушения. “Милиарди данни от мобилни телефони все още се събират без оглед на това дали засегнатите са виновни или не. Ние се научихме, че нашето правителство умишлено отслабва фундаменталната сигурност на интернет със своите “задни вратички”, които превръщат личния живот в отворена книга“, каза още той.

Бившият сътрудник на американската Агенция за национална сигурност (АНС) все още е издирван в родните си САЩ по обвинения в шпионаж. В момента той се намира в Русия, където има разрешение за временно пребиваване.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.