При църковни служби Симеон ще бъде споменаван като цар на българите

Решение на Свeтия Синод на БПЦ за споменаването на Симеон Сакскобургготски по време на богослужения като “цар на всички българи” бе разтълкувано от медиите като официално признаване от страна на БПЦ на монархическия статут на Симеон, въпреки, че по Конституция България е парламентарна република.

Ето и пълният текст на документа, публикуван на страницата в интернет на БПЦ:

РЕШЕНИЕ на СВ. СИНОД от 29.04.2015 г. за богослужебно споменаване на НВ Симеон ІІ, цар на българите

На днешното си заседание Св. Синод разгледа предложение на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и след проведеното гласуване единодушно Р Е Ш И:

При извършването на обществени и частни богослужения във всички църкви и манастири в диоцеза на Българската православна църква да се споменава името на Негово Величество Симеон ІІ, цар на българите, както следва:

По време на Светата Литургия:

– на Великата ектения: „О благочестивом и христолюбивом царе болгарстем Симеоне”;

– на Сугубата ектения: „Еще молимся о благочестивом и христолюбивом царе болгарстем Симеоне”;

– на Великия вход: „Благочестиваго и христолюбиваго царя болгарскаго Симеона”;

след което следва поменаването на народа и т.н., както и да се включи в последованието на Многолетието след „О Святейшем отце нашем”, преди поменаването на народа. обяви Симеон Сакскобургготски за цар на българите.

Решението на Светия Синод идва на фона на продължаващите спорове между историци и монархисти за това дали изобщо Българската православна църква (БПЦ) има основание да нарича Сакскобургготски цар, пише vesti.bg. Допълва се, че според историците няма информация Симеон Сакскобургготски да е бил миропомазан за цар, а освен това в началото на мандата си като министър-председател той се закле в Kонституцията на Република България, което логично означава отказ от монархически претенции.

Междувременно сайтът dveri.bg публикува своя информация, че президентът Росен Плевнелиев е изразил недоволство от това че (все още) не е удостоен с църковна награда.

“Във връзка с много нашумелите през последно време решения на Св. Синод за награждаването на държавници и държавни служители, както и за поменаването на Н. В. цар Симеон ІІ по време на богослужения, накрая някак естествено беше замесено и името на президента на България Росен Плевнелиев. Днес стана известно, че от президенството е постъпило питане до Св. Синод, защо държавният глава на България не е отличен с църковна награда по повод честванията. За това съобщиха източници от синодната палата”, пише dveri.bg в информация, качена на сайта малко след полунощ на 1 май. Допълва се, че този въпрос наистина е бил разгледан от митрополитите на заседание в началото на седмицата, но в крайна сметка не се предвижда награждаване на Росен Плевнелиев от страна на Църквата.

По този повод архиерите са помолили Негово Светейшество след края на тържествата по случай 1150-годишнината от покръстването на българския народ да проведе среща с президента и да изясни позицията на ръководството на БПЦ, завършва информацията на dveri.bg.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Тия са изперкали. Не е чудно, че православието е толкова архаично в много отношения. Може би за тях времето има други имерения, нали се занимават с вечността, какви са някакви си 50-60 години?

Leave a Reply

Your email address will not be published.