Св. Лазаров: МВР не разследва финансови институции

Извършва се проверка в МВР относно целенасочена мащабна акция за дискредитиране и дестабилизиране на финансово-кредитната система на страната. Трябва да бъде направено ясно разграничение, че в момента МВР не извършва и не провежда разследвания спрямо финансови институции, в това число банкови и небанкови финансови институции. Нямаме и планирани такива разследвания. Това заяви в предаването „От петък до петък“ на БНР главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Той обясни, че до четвъртък, 26 юни са действали два механизма за дискредитиране на банки (ПИБ, както стана ясно от изявление на шефа на БНБ Иван Искров) – чрез разпространяване на неверни слухове и твърдения чрез смс-и и чрез имейли. По думите на главния секретар на МВР в днешния ден има засечени два нови елемента в тази пропаганда – чрез разпространяване на слухове, че полиция обикаля банковите клонове.
“Това категорично не е вярно, нямаме отношения и не сме изпращали наши служители”, изтъкна Лазаров. Той обясни, че вторият нов момент е, че МВР вече има конкретна информация, че физически лица, които нямат финансови, търговски или каквито и да е юридически отношения с банкови институции ходят по клоновете и проверяват вътре какви са условията за кредитите, какви са лихвите и т.н., като по този начин “създават едно внушение в обществото за наличие на опашки и т.н.”

Пред БНР Св. Лазаров не отрече съмненията, че някой изпраща тези хора пред банките и за това им се плаща. Той подчерта, че МВР има насоки кой стои зад това, обаче бе категоричен, че може да се говори повече, когато има конкретни факти и доказателства.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.