Стройтрансгаз Консорциум ще строи нашата част от “Южен поток”

Спирането на проекта "Южен поток" може да струва много, много скъпо на "Газпром"

Българската отсечка от газопровода “Южен поток” ще се строи от българо-руския консорциум “Стройтрансгаз Консорциум ДЗЗД”. Това бе съобщено на съвместна пресконференция на компанията “Южен-поток България”, със съакционери БЕХ и “Газпром” в София, предаде репортер на БГНЕС. Участниците в пресконференцията съобщиха също, че приходите за българския бюджет в следващите 15 години след въвеждане на “Южен поток”в експлоатация през 2018 г., по предварителни изчисления са съставляват 2,84 млрд. евро. България ще спести около 600 млн лева от намаляването на лихвата от 8 на 4.2 на сто.

В конкурса за строежа на българския участък от тръбопровода участваха 11 кандидати на първия етап, от които до втория етап достигнаха 3-ма: “Стройтрансгаз консорциум” ДЗЗД; Joint Venture “Bonnati-CCC-Gastroymontaj”; HABAU Hoch-und Tiefbaugesеllschaft m.b.H; MAX STREICHER GmbH&co., Kommanditgesellschaft auf Aktien; Energoremont Holding AD.

В “Стройтрансгаз Консорциум ДЗЗД” участват руското дружество “Стройтрансгаз” и българското акционерно дружество “Газпроект Юг” АД. В българското влизат: “Главболгарстрой”, “Промишлено стоителство – Холдинг” ЕАД, “Техноекспортстрой” ЕАД, “Понсстройинженеринг” ЕАД, “ПСТ Холдинг” АД. Консорциума ще строи газопровода с още 110 фирми – подизпълнители и с обща численост на персонала над 7 500 души.

Очаква се строителството да започне до края на 2014 г., а в началото на 2018 г. да бъде достигнат пълния капацитет на газопровода.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.