Страсбург подготвя дело срещу България за условията в затворите

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург подготвя ново пилотно дело срещу България – този път за ужасяващите условия в българските затвори, както и за липсата на ефективни средства за защита, съобщава „Правен свят”. Изданието припомня, че в края на март т. г. ЕСПЧ запозна българското правителство с шест жалби, подадени от петима затворника, във връзка с условията, при които са поставени задържаните в затворите. Прогнозира се, че събирането на няколко жалби в едно дело, както и правните проблеми, които всяка от жалбите повдига, са ясна индикация за това, че съдът възнамерява да разгледа въпроса дали условията в българските затвори представляват системен проблем, както и да преразгледа въпроса дали исковете по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) са ефективно средство за защита по смисъла на член 35 на Конвенцията за правата на човека.
Всъщност, в комуникационното писмо Евросъдът в прав текст иска становището на българското правителство по въпроса дали изложените факти разкриват съществуването на системен проблем, който налага да се приложи процедурата за приемане на пилотно решение.
Жалбите са във връзка със задържания в различни затвори – Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, София и Ловеч, както и в общежитието от затворен тип в гр. Троян към затвора в Ловеч, като в някои случаи оплакванията са свързани с условията на постоянно задържане, а в други случаи – с условията на задържане на транзитни затворници.
Всички шест жалби съдържат оплаквания за стандартните проблеми в българските затвори, свързани с условията на задържане, които подробно са описани в различни доклади на Комитета за предотвратяване на изтезания на Съвета на Европа, цитирани от съда по делото. Разнообразието от места за задържане и проблемите, повдигнати по различните жалби, са ясна индикация, че съдът вижда в условията на задържане в затворите в България системен проблем, който изисква едно цялостно обсъждане и съответно търсене на подход при решаването им, сочат експерти.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Как не ги е срам ,тези затворници ги изкараха с по-големи права от тези на които са причинили нещо лошо или голямо лошо ,като убийство например.Възмутена съм от този
    Страсбург.Никой не обръща внимание кака живеем ние обикновените хора ,който си плащат редовно и примерно данъците.

Leave a Reply

Your email address will not be published.