Страните-длъжници на ЕС получиха отсрочка до 1.ІХ.2015 г.

Деветте страни членки на Европейския съюз, които трябваше до 1 декември да довнесат средства в евробюджета, получават отсрочка до 1 септември следващата година, предаде БНР.

Това решиха финансовите и икономически министри на 28-те, след като Великобритания, която трябва да доплаща най-много – 2 милиарда и 100 милиона евро, категорично се противопостави на новите изчисления и обяви, че няма да плати исканата допълнителна сума. Новото решение дава възможност допълнителните плащания да бъдат направени на вноски.

България също трябва да внесе допълнителна сума – за нашата страна тя е 7 милиона евро.

Европейската комисия ще преразгледа своите искания към страните от ЕС за корекции на вноските им в бюджета на ЕС, които тази година превишиха 9 милиарда евро, заяви и еврокомисарят по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева след заседанието на Съвета на ЕС по икономика и финанси.

„Тази година бюджетните корекции достигнаха колосална сума, превишавайки 9 милиарда евро, което е с над 2,5 пъти повече от рекордния показател за 2007 г. Това естествено доведе до натиск върху националните бюджети на страните от ЕС и политически последици”, каза Георгиева.

Във връзка с това еврокомисарят потвърди, че ЕК ще подготви коригирани предложения за осигуряване на корекциите на вноските в бюджета на ЕС, в случай че те са значително над средните показатели.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.