Страхил Ангелов: Членовете на БСП надали подкрепят становището на КСНС, Волен Сидеров има най-правилна позиция

„Аз лично, категорично не съм съгласен с тази позиция на КСНС (да не се признава референдума в Крим) и я намирам за излишна и аз считам, че тази русофобия, която се надига в България, и то по-скоро сред политическия елит, тъй като аз не считам, че българският народ приема едно такова отношение и това не ми харесва, никак не ми харесва. Това не е добре за България”. Това коментира Страхил Ангелов, народен представител от БСП в интервю за предаването „Това е България” на Радио „Фокус”. – „С какво точно един референдум нарушава международното право, в коя негова част? Когато ставаш и тръбиш, че е нарушено международното право, че е извършена агресия и т.н. трябва да умееш и да се аргументираш, защото така увисват думите”, допълни Ангелов. Депутатът от КБ изрази съжаление, че БСП е подкрепила приетото на КСНС становище, като допълни, че лично той няма усещане, че членската маса на БСП да подкрепя едно такова решение. Пак повтарям – изключително недалновидна позиция, която не мисля, че отговаря на българския национален интерес. По думите на Страхил Ангелов, в цялата тази ситуация човекът, който изрази най-правилната позиция е Волен Сидеров.
На някои хора, които заемат такава позиция (като одобрената вчера на КСНС) искам да припомня, че тях ги избират гражданите на България, а не на Белгия, Холандия и други страни. Да, нас ни избират, ето примерно мен ме избират тук в София в 23 Многомандатен избирателен район, не в Брюксел, така че би било добре политиците малко повече да се съобразяват с настроенията на народа и с предпочитанията на народа, обобщи депутатът Страхил Ангелов. Той изтъкна, че
в събота е бил в няколко града във Врачанска област и настроенията на хората там по никакъв начин не кореспондират с изразената позиция в рамките на КСНС.
Депутатът увери, че ще изрази своето несъгласие и от парламентарната трибуна и ще заяви позицията си пред групата на Коалиция за България.
Крайната позиция за събитията в Украйна и Крим е вредна за България, коментира пред радио „Фокус“ и Румен Петков – бивш министър на вътрешните работи и представител на гражданска инициатива АБВ.
Първо много е закъсняло това заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, заяви Румен Петков. Според него в становището на КСНС продължават да отсъстват няколко изключително важни въпроса.
„Първо, ние настояваме ли общността в ЕС със своите инструменти да инициира разследване, от къде дойде проблема с насилието по площадите. За да опростя въпроса, кой доведе снайперистите на площада? Защото, много ясно в позицията на външно министерство на Естония, прозвуча твърдението и то беше потвърдено официално, че тъй наречената опозиция тогава е довела снайперистите на площада. Всъщност с какво се ангажира ЕС? Това е ключов въпрос”, посочи Румен Петков. Според него, не на последно място, трябва да има една много висока степен на категоричност, на противопоставянето на санкции.
Защото, от санкциите сигурно ще пострадат всички. И ЕС и Русия и Украйна, но аз се притеснявам, че най-потърпевши от санкциите, може да се окажем ние, българите, посочи Румен Петков. По думите му , „всичко останало /…/ вероятно ще хвърли в очите на хората на българската общественост впечатлението, за постигането на някаква обща позиция, но ще остави сериозните анализатори, привкуса на нежелание да се стигне до същината на проблема”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.