Стоян Александров: Циркът продължава, Борисов иска да е спасител

“Бойко Борисов има интерес банковата система да се дестабилизира. Той иска да дойде и да поеме една срутена държава и отново да се яви като ангел-спасител”. Това коментира в “Добро утро, България!” по TV7 банкерът и бивш министър на финансите Стоян Александров. По думите му, някой трябва да каже на лидера на ГЕРБ, че ако негарантираните пари в КТБ са 600 млн. лв. и те трябва да бъдат платени от държавата, това може да се окаже много по-малка беда, отколкото да бъде дестабилизирана цялата банкова система.

Стоян Александров изрази надежда, че днес при президента ще има “трезви разговори” за всички последствия от едно действие, иначе България рискува да се окаже оплетена в мрежа от дела.

Циркът продължава и нищо не може да се прогнозира, каза още Стоян Александров. Според него, ако политиците решат да не подкрепят искане да бъдат гарантирани всички влогове и спестявания, в това число над 100 хил. евро, това означава тотално недоверие в централната банка, тотално недоверие в правителството и в парламента, паника сред хората.

“Те ще започнат да си теглят парите от нормално функциониращи банки и да ги прехвърлят в чужбина, банките ще почнат да тънеят, парите ще отидат да работят за чужди икономики и утре хората, които имат интерес от дестабилизация на цялата система, ще усетят коя банка е изтъняла и ще я атакуват. После ще дойде втора, трета и ще постигнат пъкления си сценарий”, прогнозира Стоян Александров. Той предупреди, че с действията си политиците отиват към вариант, в който заради една бълха ще изгорим целия юрган.

Стоян Александров подчерта, че случаят с КТБ е показал, че шефът на БНБ Иван Искров “не може да управлява влака в екстремална ситуация”. Изказванията му пък говорят за несъгласуваност между БНБ и правителството и правителството и парламента.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.