Стотици военни протестираха срещу политиката на МО

С едноминутно мълчание пред Паметника на Незнайния войн в София в памет на героите, дали живота си за България, започна днешната мирна демонстрация на военнослужещи, протестиращи срещу политиката на министъра в оставка Аню Анев.

Шествието е под надслов "За България, за българската армия" и бе организирано от Българска офицерска легия "Раковски". Няколкостотин военни от различни гарнизони тръгнаха под звуците на "Велик е нашият войник" се отправи от Паметника на Незнайния войн към площад "Независимост".

"Това, което виждаме в обществото е насаждане на омраза между армия и народ. Политиката, която се провежда от Министерство на отбраната досега е единствено и само за отнемане на социални и професионални права на българските военнослужещи без адекватна компенсация", заявяват военните. Те не са съгласни със социалната политика на МО, реформите и съкращения на хора, направени от МО и министъра в оставка Аню Ангелов, съобщи БГНЕС.

"Военнослужещите, съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили, нямат много механизми, с които да изразят своето мнение като граждани на тази страна. Затова взехме решение още в началото на месец януари за организиране на второ национално-патриотично шествие, обясни председателят на легия "Раковски" майор Иван Милов. Той настоя хората, които след изборите ще влязат в Министерството на отбраната да преразгледат цялостната политика на министерството от последните три години и спешно да се изработи план за стабилизиране на българската армия, така че тя да стане привлекателна за младите хора. Военнослужещите настояват за възстановяване на правата им, отнети с последните промени в Кодекса за социално осигуряване и възстановяване на напълно премахнатата през 2010 г. глава за социални дейности от Закона за отбраната и въоръжените сили.

Само в първите 4 дни на 2013 година са връчени заповедите за уволнение на над 1000 военнослужещи. Общо от 2012 година досега над 2500 военни са напуснали редовете на въоръжените сили.

"С действията си от 19 февруари ръководството на Министерството на отбраната показа, че то не е българското управление на Министерството на отбраната. За нас е непонятно изкарването на улицата на машините "Пустинни котки", които са доставени за българската армия, за да се използват единствено и само при работа по време на мисии", коментира майор Милов.

На шествието на военнослужещите с групичка от десетина души дойде и бившият военен министър Николай Цонев, който подчерта, че е там като офицер и гражданин. Цялата ми служба, целият ми живот е бил свързан с българската армия и аз се чувствам длъжен, когато има патриотично шествие в защита на армията, да го подкрепя", изтъкна Цонев.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.