Стотици убити при нови сражения в Източна Украйна, хиляди бежанци

Най-малко 150 проруски сепаратисти и двама украински войници са били убити при тежките боеве за град Николаевка в Източна Украйна, съобщиха местни източници, цитирани от УНИАН и някои световни агенции. Прекъснато е електроснабдяването. Военните части, участващи в антитерористичната операция (АТО) са водили сражения срещу шест укрепени позиции на сепаратистите, които са успели да унищожат и са обградили град Николаевка, съобщи говорител на АТО. По негови данни са ранени четирима украински войници. По думите на представителя на АТО, украинските военни са обещали да прочистят градчето и да го вземат под свой контрол. Местните жители са прекарали нощта в бомбоубежища и в мазетата на домовете си.

В комюникето се съобщава още, че са унищожени складове с боеприпаси на сепаратистите в Николаевка и Семьоновка и е установен контрол върху шосето Харков – Ростов.

Междувременно властите в Киев съобщиха, че подготвят коридор за евакуация на жителите на Донбас, предаде РИА “Новости”. Агенцията уточнява, че след края на примирието и възобновяването на бойните действия рязко е нараснал броят на желаещите да напуснат областта. Цитира се вицепремиерът на Украйна Владимир Гройсман, който казва, че ясен план за организацията на коридора за евакуация ще бъде представен в понеделник. По данни на украинското управление по извънредните ситуации в други региони на Украйна вече са преселени над 28 000 човека.

По информация на руските власти на територията на Русия има над 65 000 бежанци от Украйна, като повече от 20 000 са деца.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.