Стотици убити и ранени в Мека, след като кран падна върху Голямата джамия

По-малко от две седмици преди ежегодното поклонение на мюсюлманите в Мека, при страхотна буря в петък, строителен кулокран падна върху Голямата джамия, като причини смъртта на стотици поклоници. Според съобщение на саудитския „Червен полумесец“ инцидентът се е случил точно когато петъчната молитва е приключвала, а кранът е паднал върху богомолци в двора на джамията.

Световните агенции съобщават тази сутрин, чу до момента са открити телата на 107 загинали, а ранените засега са 238. Смята се, че падането на огромния строителен кулокран – един от многото, подпомагащи строителите при реконструкцията на джамията – е следствие от бурята, по време на която е имало ураганни ветрове и поройни дъждове. Местните власти в Мека веднага организираха мащабна спасителна операция, в която участват 68 спасителни и медицински екипи не само от Мека и околностите ѝ, но и от градовете Джеда и Таиф. Съобщава се, че в ранните часове на съботната сутрин всички ранени са транспортирани в болнични заведения, а всички тела на загинали са извадени от разрушената джамия.

Саудитските власти от две години извършват мащабна реконструкция на джамията Ал Масджид ал Харам.

Основните ритуали на ежегодното поклонение (хадж) до светите места в Мека и Медина тази година ще се състоят от 21 до 26 септември. Кулминацията е на 23 септември – Айд ал Адха. В страната вече са пристигнали близо 800 хил. поклонници.

Масджид ал-Харам или Свещената джамия (на арабски: المسجد الحرام) в свещения град Мека, Саудитска Арабия е най-голямата и най-почитаната джамия, в чийто двор се намира древният храм Кааба. Джамията е известна също и като Харам или Харам Шариф.

В днешно време молитвеният комплекс има площ от 356 800 м2, вкл. външните и вътрешните пространства, предназначени за молитва и по време на хадж може да побере до 4 милиона души.

(Снимка: Уикипедия)

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.