Стотици протестират в Гърмен, жандармерия пази реда

Протестът в Гърмен е в разгара си, засега няма инциденти, гъмжи от полиция, политици, управници, жандармерия, веят се български знамена – много народ в подкрепа на протестиращите срещу ромските набези, информира електронното издание на в. “Струма”. И допълва, че тукашните българи са скочили срещу ромите, техните незаконни постройки и непрекъснатите им кражби.

Това е едната гледна точка. Други, вкл. вицепремиерът Ивайло Калфин, са на мнение, че този конфликт е колкото етнически, толкова и срещу бедността. Която освен всичко друго озверява хората и ги изправя едни срещу други.

За днешния 2 юни в Гърмен бе свикан “национален протест”. Поканата бе уважена вкл. от футболни агитки и около 30-ина рокери, което твърдят, че са представители на рокерски клубове от цялата страна.

“Очаквахме много повече хора от цялата страна да дойдат и да ни подкрепят в борбата срещу незаконните постройки на ромите, преселници в “Кремиковци”. Полицията умишлено спира хората, проверяват ги за какво ли не – за пожарогасители, за аптечки в колите и за каквото се сетите, само за да ги бавят. Нямаме информация към този момент дали има задържани”, каза пред Дарик един от организаторите на днешния митинг Иван Байрактаров.

Напрежението в Гърмен ескалира, след като протестиращи започнаха да хвърлят шишета от бира по жандармерията. Част от протестиращите хвърляха празни бутилки и към ромския квартал. Чуват се призиви за щурмуване на ромските къщи.

Някои електронни медии пуснаха заглавия от типа: “Ще се лее ли кръв в Гърмен?”. Малко по-рано БЛИЦ написа: “Гърмен тръпне: Революционни песни огласят площада, мятат кюфтета на скара!”. Друга, по-късна информация на Фокус допълва, че протестиращи замерват жандармерията с шишета от бира и крещят “Смърт на циганите”.

Над 50 служители на жандармерията са блокирали входа на ромския квартал „Кремиковци”, информира Фокус.

По-рано днес депутатът от РБ Корман Исмаилов коментира, че проблемите с ромското малцинство са ясни, те не се решават и се натрупват и с всеки мандат. Ако не започнат да се разрешават постепенно във всички сектори, очаквам да гръмнат пушки. И това ще е трагедията на българския народ, който няма да е успял да накара управниците си да работят в негов интерес, допълни Исмаилов в студиото на ТВ7.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.