Стотици квестори саботирали матурите, министърът – целият в бяло

Министърът на образованието Тодор Танев обяви, че „няколко стотин квестори са участвали в изнасянето на информация за матурите“.

„В регионалните инспекторати, въпреки подозренията, няма проблем. Проблемът главно е в по-малките населени места и в квестори, които са учители. Точният брой на квесторите не се знае, тъй като не сме пратили навсякъде проверки, поради липса на състав в МОН, но вероятно са няколко стотин“, каза Танев, цитиран от БГНЕС.

По думите му квестори са изнесли информацията за матурата след 8:30 ч. Това се е случвало по-често в страната и рядко в София.

Според Танев тази практика е от години.

„Икономическа полиция, която прави проверка знае за какво купуване става дума. Говорете с тях, аз не съм полицай. Те знаят за какво изтичане става дума, защо са точно тези грешки, дали са умишлени и кога са допуснати“, обясни още министърът на образованието. Според него това е най-проста практика, а не схема.

„Някой джебчия като грабне портмоне в автобуса схема ли е? От години е правено това от квесторите. Както пише в една книга – на гарата винаги се е крадяло и пак ще се краде. Нямаше да има МВР по света, ако не се крадеше“, каза Танев.

И що да правим тогава? Защото, ако продължим да говорим как е по света, там министри подават оставки за далеч по-малки гафове! Но дори и на родна почва има и други драстични поводи за оставка – например за това, че петима квестори пазиха сляп седмокласник, на когото МОН дори не осигури изпитни материали, написани с Брайловата азбука…

Свързани публикации

1 Comment

  1. Чест прави на министъра, че тази цялата история добива публичност. Ето това е реформа. Браво на министъра. Всички селски училища изкарват на матурите шестици и влизат без изпити в унивеститет.

Leave a Reply

Your email address will not be published.