Стотина протестират срещу избора на Мая Манолова за омбусман

Стотина души, недоволни от избора на Мая Манолова за нов омбудсман на републиката се събраха да протестират тази вечер пред парламента. Преди това над хиляда души бяха потвърдили участието си в събитието, организирано под наслов #НезаМая във вируалното пространство. Малко след 19 часа рехавата група викаше “Оставка” и “Мафия” и дори блокираха закратко движението около Народното събрание. Манолова не е подходяща за омбудсман, заради скандала около Костинбродската афера, смятат организаторите – “Протестна мрежа”. Пътят им към сградата на парламента обаче е блокирана от жива верига от полицаи, но до ексцесии до момента не е се стигнало, а колите по Цар Освободител са отклонени около паметника, така че да могат да преминават между Софийския университет и Раковска.

Първият протест, под мотото “Не искам Манолова за омбудсман на статуквото и историческия компромис”, бе организиран във фейсбук буквално минути след като днес официално бе обявено, че Манолова е вече омбусман. В началото участието си потвърдиха над 230 души, но не след дълго в социалната мрежа се появи още един протест, който организаторите бяха кръстили #НеЗаМая – пак за 19 часа пред парламента. Във фейсбук инициаторите му бяха написали: “За пореден път се осъществи подмяната на волята на милиони избиратели, очакващи промяна на статуквото. Депутати от управляващото мнозинство, вие за пореден път ни предадохте”. Те смятат, че не може честно и нормално да бъде обяснено как е избрана за обществен защитник една ярко оцветена партийна фигура.

“Онези, които протестирахме на #ДАНСwithme, “Гражданите срещу МАФИЯТА” помним добре недоказаните обвинения на Манолова, че сме били платени, постоянните лъжи по наш адрес по всякакви медии. Помним презрителното й отношение към гражданите и постоянните опити да “опитоми” гражданското недоволство чрез подмяна на неговите представители. Помним наглата й усмивка, когато казваше: “Аз предложих Пеевски”, както и безрезервната й подкрепа за Орешарски и неговото антиевропейско правителство. Какъв абсурд само! Сега Мая Манолова, която беше главно действащо лице в аферата “Костинброд”, е подкрепена от ГЕРБ. Същата Мая Манолова, която правеше съвместни митинги с Атака и упорито гласува против съдебната реформа, е харесвана и хвалена от депутати на РБ. Как подобен човек се вписва в “европейското развитие на България” и във формата на поста, който й беше подарен? Ами защо не върнете обратно и Пеевски за шеф на ДАНС? Също ще е толкова адекватно.“ – пише в страницата на събитието във фейсбук.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.