Столтенберг и Брийдлав: Сега НАТО посреща нови заплахи

На юг „Ислямска държава“ и други екстремистки групировки разпространяват хаос и инспирират терористични атаки от Париж до Тексас. На изток Русия налага своята воля на съседите си, без да взима под внимание техния суверенитет, казват Столтенберг и Брийдлав.В тази нова и бързо развиваща се среда НАТО трябва да бъде готова и да приложи бързо решенията си.

Това означава да предотврати кибератаки с киберзащита, да отвърне на дезинформацията с информация, да засили и демонстрира способностите си чрез учения. Това означава да инвестира днес в неща, необходими за защитата на Алианса в случай на реална заплаха, допълниха те.

Съюзниците ще поемат един след друг ръководството на тези сили. Великобритания, Франция, Германия, Полша, Италия, Испания, Турция вече потвърдиха, че искат да играят ролята на тази ръководна страна.

Зад тези сили са силите за бързо реагиране на Алианса, които съюзниците се съгласиха да увеличат двойно през идните месеци и те ще наброяват 30 хил. военни, моряци, пилоти и пехотинци, готови да подкрепят съюзниците или да защитават интересите в областта на сигурността на Алианса, където е необходимо, поясниха още те.

Припомнят, че НАТО създава мрежа от малки щаб квартири в страни като Румъния, Полша, България и трите балтийски държави.

Тези части ще помагат на бързото разгръщане на силите за бързо реагиране на Алианса, когато има заплаха, ще подкрепят колективното планиране на отбраната и ще подпомагат за координирането на многонационалните учения и маневри.

Ученията ще покажат на света, че Алиансът е готов, има волята и способността да се справи с всяко предизвикателство, пред което се изправи, допълват те.

Всички тези учения са необходими, защото светът се променя. След Студената война ние навлязохме в нова епоха на свобода и демокрация, основаваща се на международно признати правила. Тази ера позна безпрецедентни нива на международно сътрудничество и донесе просперитет на милиарди хора по света. Но този ред сега е изложен на опасност, се отбелязват те.

Навлязохме в периода на голяма несигурност, но страните от Алианса са единни в ангажимента си за колективна отбрана и за защита на свободата, демокрацията, човешките права и върховенството на закона. Като работим заедно, както го правим този месец в серията учения, и като инвестираме повече в нашата отбрана, както обещаха лидерите на всички страни членки, НАТО може да се изправи силна срещу всяка заплаха, откъдето и да дойде, заключават двамата.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.