Столтенберг: Българите решават за съвместните учения с НАТО

НАТО не прави нищо в България, освен ако тя не го поиска. Българите решават какво правим съвместно в страната ви. Всички трябва да разберат, че НАТО е тук за да защитава всички съюзници, включително България на принципа “един за всички-всички за един”. Това заяви пред БНР генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Според него решението на САЩ да предислоцира тежко въоръжение в България е взето на двустранна основа чрез споразумения със съответните държави, където отива тази техника. Целта на това преместване на машините, по думите му, е те да участват по-лесно във военни учения в 7-те страни, които може да станат и повече.

Генералният секретар на НАТО отбеляза, че на срещата в Уелс всички страни са се съгласили, че е необходима промяна в отбранителните планове: “Мога да кажа, че всички – включително и България – се съгласихме, че средата за сигурност е променена. Както на юг, така и на изток. Това е причината да инвестираме в отбрана. Увеличаваме и военното присъствие в източната част на Алианса”.

“Живеем в променена и по-опасна среда на сигурност. Тя се дължи на заплахата от ИДИЛ на юг, на насилието в Ирак, Близкия изток и Северна Африка, което вдъхновява за терористични атаки в собствените ни държави – видяхме го в много европейски страни, включително в България”, заяви Столтенберг. Той каза още, че на Изток има „една по-нападателна Русия”, която „демонстрира желание да използва сила, за да променя граници като анексира части от територията на съседна държава. Случаят с Крим е първият от края на Втората Световна война насам”, заяви генсекът.

“Вярвам, че няма противоречие между силната отбрана и диалога. От опита ми като премиер на малка съседна на Русия държава, знам, че успяхме да поддържаме добри всекидневни контакти с Русия не въпреки, а именно заради членството на Норвегия в НАТО”, категоричен беше Йенс Столтенберг.

Столтенберг подчерта, че малките командни центрове в Балтийските републики, Полша, Румъния и България не са военни бази.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.