Столична община щяла да приеме план за мръсния въздух

Разширяват околовръстния път в посока магистрала "Тракия"

Общината ще представи план за справяне с тежката обстановка, предава Дарик Преди дни в профила си във Facebook кметът Йорданка Фандъкова публикува част от тях, сред които спиране от движение на автомобилите без катализатор и безплатен градски транспорт, посочва и БНТ.
Програмата включва мерки по отношение емисиите на фини прахови частици от транспорта и отоплението.
Строг контрол на техническите прегледи на автомобили, стикер, който обозначава екологичния клас на колите, електробуси за градския транспорт, нови зарядни станции за електромобили, система за ранно предупреждение при прогнозни високи нива на фините прахови частици, нови велоалеи и буферни паркинги в началните спирки на метрото. Сред мерките са и безплатен градски транспорт и ограничения за движението на автомобили в най-натоварените зони на града в дните когато се очаква най-тежко замърсяване.

Карта на държавите с най-мръсен и най-токсичен въздух нареди България на едно от челните места в света, пише сайтът Wired. Според нея страната ни попада сред десетте с най-замърсен въздух.

Екоексперти създадоха карти, които разкриват най-токсичните страни в света. Данните са изготвени на база редица фактори, включително броят на смъртните случаи, причинени от замърсяването на въздуха и на общите емисии на въглероден диоксид.

Резултатите са предназначени да бъдат индикация за опасностите за бъдещето на околната среда и населението на 135 страни, включени в проучването.

Изследването излиза в момент, когато замерванията на въздуха в София показаха едни от най-завишените стойности на замърсяване през последните години. Между 1,00 и 2,00 часа станцията в жк „Дружба“ е отчела над 8 единици над нормата на съдържание на прахови частици във въздуха.

Картите показват, че близкоизточните страни, богати на петрол, доминират в списъка. Саудитска Арабия е с най-високо ниво на замърсяване на въздуха.

Великобритания се нарежда на 81-во място по токсичност зад страни като Германия и САЩ, но е на 37-о относно високите емисии на въглероден диоксид.

Тази информация съвпада с нивата на замърсяване в Лондон, които достигнаха петгодишен връх през миналия месец.

Експертите от John Whitling заявиха, че картата е начин за „посочване и порицаване на най-сериозните нарушители по света“ и подчертава рисковете, свързани с високите нива на замърсяване.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.