Столична община отхвърли искане за местен референдум

Възмутени сме от решението на Столичния общински съвет (СОС) да отхвърли предложението за местен референдум, внесено от 13 общински съветници – 12 от БСП и Любка Качакова от НДСВ. Това пишат в протестна декларация членовете на  Инициативният комитет за провеждане на местен референдум в столичния район „Искър” срещу презастрояването на ж. к. „Дружба” 1 и 2. Според авторите, решението на Столичния общински съвет е немотивирано и незаконосъобразно и е взето в нарушение на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и в местното самоуправление. Инициативният комитет е внесъл официално искане до областния управител на София–град с настояване да упражни правомощията си и спре незаконосъобразното решение на СОС.

Запазваме си правото да внесем жалба в Административния съд на София град с настояване за отмяна на незаконосъобразното немотивирано решение на СОС и насрочване на местен референдум в район Искър, пишат от инициативния комитет. Те настояват за провеждането на местен референдум с въпрос: „Съгласни ли сте в цялостно проектираните и изградени жилищни комплекси „Дружба” 1 и 2, район Искър на Столична община, да се допуска строителство на нови сгради само за публична инфраструктура – детски градини, училища, здравни заведения, транспортни обекти?”.

Инициаторите за местен референдум припомнят, че подписката в негова подкрепа е подкрепена от 5174 граждани на район „Искър”. Те смятат, че с отказа си да се съобразят с тези подписи съветниците от ГЕРБ демострират неизпълнението на предизборните ангажименти на ГЕРБ за провеждане на референдуми и допитвания по важни за гражданите на столицата въпроси.

Радетелите за местен референдум в район „Искър”, както и вносителите на предложението в СОС предлагат допитването да се проведе в края на януари едновременно с националния референдум за ядрената енергетика.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.