Столичани се оглеждат за министри в градския транспорт

От 1 април вицепремиерите и министрите вече не са клиенти на НСО, тъй като сами се отказаха от транспортното обслужване и охраната, право на които имат по закон. Това стана по предложение на премиера Борисов и беше прието от членовете на Министерски съвет неприсъствено, “на подпис”, в средата на март.

Тогава единственият коментар, дошъл от “Дондуков” 1 бе на правителствената информационна служба и звучеше повече от дежурно: “С промяната ще се оптимизира използването на ресурсите на НСО и насочването им към други форми на охрана по закона за НСО – на определени или застрашени лица, мероприятия и обекти. Очаква се решението да допринесе за икономическото, ефикасното и ефективното използване на капацитета и опита на НСО”.

Вицепремиерите и министрите са общо 18 човека.

По данни от януари тази година, т.е. преди решението на правителството, НСО осигурява транспортно обслужване на общо 48 човека. В тази бройка влизат действащият и предишните президенти, премиерът и трима бивши премиери (те имат това право 4 години след напускането на поста), председателят на Народното събрание и осемте зам.-председатели, вицепремиерите и министрите, главният прокурор (когато има заплахи за живота му), конституционните съдии, председателите на двете върховни съдилища, омбудсманът, кметът на София, други лица, които са под охрана. Правоимащите (терминът е още от годините преди 1989-а) имат право да откажат транспортно обслужване от НСО.

Разходите за тази дейност не се съобщават, тъй като са класифицирана информация. Официално службата разполага с 23 представителни автомобила. През октомври миналата година, след обществена поръчка, НСО купи 7 автомобила Audi A8, за които плати 723 275 лв. без ДДС. Още около 330 000 лева бяха платени за 12 бр. Опел Астра и един товарен автомобил Мицубиши Фузо.

Бюджетът на НСО за 2016 година е 33,9 млн. лева. За сравнение, отчетените разходи на Народното събрание за м. г. са 44 926 377 лева, а на НСО -около 39 млн. лева.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.