Стойнев внася сигнал за източване на 230 милиона лева от енергетиката

Енергийният министър Драгомир Стойнев в понеделник внася сигнал за източване на държавната енергетика с 230 милиона лева.

"За съжаление, в енергетиката през годините много хора са се възползвали, много тъмни субекти са влезли и са източили енергетиката на гърба на народа", заяви той в предаване по ТВ7.

"Г-н Боян Боев е председател на Българския енергиен холдинг и съм му разпоредил за всяка злоупотреба, за всякакво съмнение за източване на енергетиката, да се сезира прокуратурата. Сигналът не е само един. Сигналите са три", подчерта Стойнев.

Има още два сигнала, подчерта министърът, които са подадени преди 10 дни на стойност 160 млн. лева за злоупотреби с огромни средства на гърба на българския данъкоплатец.

"В понеделник внасям нов сигнал на стойност 230 млн. лева за източване на държавната енергетика. Българският народ трябва да разбере, че им правителство, което иска контрол", категоричен е Стойнев.

По думите му новият сигнал е за неправомерно изразходвани средства в случай на студен резерв на стойност 230 млн. лева, което се е случило през 2012 година. Тук става въпрос, тъй като трябвало да се случват договори от ЕСО към определени дружества, в случай че възникне проблем, те да имат готовност да работят, само че това е възможност да се източват средства, поясни Стойнев.

Според него кабинетът „Борисов" е платил 13 млн. лева за проекта АЕЦ „Белене" след официалното му спиране с решение на парламента в края на март 2012г.

„В момента съм получил четири фактури на приблизителна стойност около 5 милиона евро и фактурите са върнати. Защо да се плаща нещо, при положение, че Народното събрание е взело решение, че няма да се строи?, попита Драгомир Стойнев.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.