Стойнев: Подписването с “Уестингхаус” е първа стъпка от цял маратон

Правителството сключва сделка в последния момент с „Уестингхаус“, защото трябва да довърши преговорите, обясни министърът на икономиката и енергетиката (в оставка) Драгомир Стойнев пред БНТ. Ето какво каза Стойнев след “заплахата” на водещата, че няма да го пуснат да си тръгне от студиото, преди да каже “цялата истина около споразумението”.

“Ние още от месец октомври говорим за преговори с американската компания „Уестингхаус“ за изграждане на седми блок на АЕЦ “Козлодуй”. Ние трябваше да затвърдим преговорите до момента и това е съвсем нормалната практика. Още повече че това споразумение акционерно за създаване на едно бъдещо предприятие ще влезе в сила едва когато следващо правителство го одобри, така че да има приемственост. В крайна сметка ако партиите не подкрепят този проект, няма смисъл да се продължава работа занапред. Това е една първа стъпка от един маратон, който ни предстои. Защо? Защото до момента ние нямаме двете най-важни нища. А именно финансов модел, кои банки кредитори ще финансират проекта, на каква лихва, при какви условия. Второ, нямаме договор за проектиране, доставка на оборудване и изграждане”, обясни министър Драгомир Стойнев. Попитан какво пише в споразумението с “Уестингхаус”, министърът изтъкна, че това споразумение предвижда именно рамката на следващите стъпки, които ще бъдат извършени от следващото правителство, но ако финансовият модел не покаже добри стойности, които са благоприятни за българската държава, нищо няма да се случи. Според Стойнев, в този финансов модел става дума за създаването на една бъдеща компания проектна, в която 30 % ще има „Уестингхаус“, 70 % ще има българската държава.

“Ако не се съгласи следващото правителство с тези условия, всичко приключва. И това е нещо съвсем нормално, което се случва във всяка една европейска държава”, увери Стойнев. По думите му, нещата се правят в последния момент, защото “ние трябва да завършим преговорите, които сме започнали (…) и това е нормално, това е отговорно за всяко едно правителство”.

Попитан защо този реактор е толкова скъп – 5,3 млрд – по-скъп от първоначалните разчети за двата реактора в Белене, министър Стойнев заяви, че това е възможно най-ниската цена за най-модерния реактор в момента, който изгражда “Уестингхаус”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.