Стойнев: Без газови доставки икономиката ще губи по 2 млрд. на месец

Ако отново бъде спрени доставките на природен газ заради украинската криза, загубите за икономиката ще бъдат 2 млрд. лева месечно, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в „Седмицата” по Дарик. По думите му преките загуби ще бъдат 900 млн. лева на месец, но кумулативно за икономиката ни ще набъбнат повече от двойно. Все пак Стойнев демонстрира оптимизъм, като заяви, че засега нямаме никакви опасения за спирането на руския газ. Министърът допълни, че в момента се нагнетява гориво и в газохранилището в Чирен, което е и превантивна мярка при евентуално спиране на доставките.
Кризата в Украйна спира преговорите ни за намаляване на цената на руския природен газ за България, каза още министър Драгомир Стойнев. По думите му страната ни е имала големи очаквания от позитивен резултат от подобни преговори, но кризата налага промени в ситуацията.
„Ние сме страна от Европейския съюз и трябва да се съобразим с това. Надявам се да не се мисли само за богатите страни, когато ЕС води преговори”, коментира Стойнев.
Страната ни може да претърпи щети от кризата в Украйна и от гледна точка на туризма. Драгомир Стойнев заяви, че в момента страната ни ще участва във всички изложения в Русия и Украйна за привличане на туристи, но трябва да се има предвид, че украинците ще изгубят покупателна способност заради кризата и може да преразгледат намеренията си да пътуват.
Проектът „Южен поток” е важен за икономиката ни и работата по него трябва да продължи, категоричен бе още енергийният министър. По думите му това е и позицията, около която са се обединили енергийните министри и еврокомисарят по енергетика в Брюксел. Стойнев бе категоричен, че работата на експертите по проекта не е спирала, въпреки че политическите преговори се бавят. Стойнев припомни, че освен за България проектът е много важен и за Италия, Австрия, Унгария, Словения, Хърватия, Гърция и Сърбия.
Според Драгомир Стойнев, за първи път президентът Росен Плевнелиев е демонстрирал „последователна политика” с посещението си в Катар и водените от него преговори. „Напълно реалистичен е газовият коридор Юг – Север”, каза Стойнев, според когото този газов коридор не е идея на президента Плевнелиев, а на Висшеградската четворка.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.