Стив Ханке: Не влизайте в еврозоната, ще стане като с Гърция

Американският финансист проф. Стив Ханке (наричан “баща на валутния борд в България”) продължава да е на мнение, че за страната ни би било много вредно да влезе в еврозоната – позиция, която бе изцяло споделяна и от Симеон Дянков като финансов министър в първото правителство на ГЕРБ. Стив Ханке препоръча новият управител на БНБ да е против влизането на България в еврозоната и за пореден път той призова централната ни банка да публикува отчетите на всяка банка поотделно всеки месец.

„Българските власти отново повдигнаха въпроса за подготовката на страната за влизането й в еврозоната. Това не трябва да се случва. На България й трябва валутен борд и дисциплина. Ако влезете в еврозоната, вие ще изгубите всяка дисциплина и се страхувам, че ще започнете да вървите по посоката на Гърция, защото ще имате големи фискални проблеми”, коментира Стив Ханке пред БНР. Според него ефектът от кризата в Гърция върху България ще е капсулиран, но все пак не трябва да се изключват негативни сценарии.

Стив Ханке бе категоричен, че Атина трябва да приложи реформите, за които настояват кредиторите, въпреки че очерта и възможен сценарий за Атина извън еврозоната.

„Има един единствен начин гърците да оцелеят извън еврозоната. Те трябва да приложат това, което аз наричам “българското решение” – валутен борд. С въвеждането на драхмата, курсът й трябва да бъде фиксиран с еврото. Това ще ги накара да се дисциплинират. Всъщност, това е най-добрият начин гърците да сложат в ред финансите си и да направят реформи”, подчерта проф. Ханке.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.