Стефан Мавродиев получи “Икар” за изключителен творчески принос

Актьорът Стефан Маврудиев получи „Оскар”-оподобната статуетка „Икар” за своя изключителен творчески принос към българското театрално изкуство. Това се случи на 40-тото връчване на наградите „Икар”, което се състоя снощи – в Деня на театъра – на тържествена церемония в Народния театър „Иван Вазов”.
С гласовете на театралната гилдия за най-добър спектакъл беше обявен “Професия лъжец” на Варненския театър, режисиран от Теди Москов.
В категорията за най-добра режисура беше отличен Иван Добчев за спектакъла “Възвишение” с Пловдивския театър.
“Икар”-ът за най-добра женска роля отиде при Лилия Маравиля за “Госпожа министершата” в Театър “София”.
Втория си “Икар” за най-добра мъжка роля получи Владимир Пенев за играта си в “Скъперникът” на Малък градски театър “Зад канала”.
Александър Кадиев взе “Икар” за поддържаща мъжка роля за ролята на Клеант в “Скъперникът”, МГТ”Зад канала”. В категория за поддържаща женска роля наградата получи Ина Добрева за ролята на Елена в “Презрението”. Тея Сугарева грабна “Икар” за дебют за режисурата на “Робин”, Театър “Възраждане”. В категория сценография наградата е за Венелин Шурелов и Елица Георгиева за “Канкун” на сцената на ДТ”Стоян Бъчваров”-Варна. Петър Дундаков спечели “Икар” за авторска музика за “Дисни трилър”.
Наградата в категорията “Майсторско техническо осъществяване” отиде при Театър “София” за “Парижката Света Богородица”. В категория “куклен спектакъл” “Икар” получи “Бурята” на Столичен Куклен Театър.
Икар за индивидуално постижение в кукленото изкуство отнесе Свила Величкова за сценографските решения на “Басни” и “Джуджето Дългоноско”. За съвременен танц и пърформанс -сдружение “По действителен случай” за пърформанса “Тълковен речник”.
“Икар” за “Златен глас” бе връчен на Ани Василева за ролите й в “Новите съседи”. За критически текст бе наградена Камелия Николова за книгата си “Българският театър след 1989 и новата британска драма”. “Икар” за драматургичен текст отиде при Яна Борисова за пиесата “Хората от Оз”, а наградата в категорията “цирково изкуство” бе връчена на Сашо Петров Койчев и Алекс Сашов Койчев за приноса им в цирковата клоунада и пантомима. “Икар” за вариететно изкуство получи Христо Каранджулов-Ирко за 50-годишна творческа дейност и приноса му в илюзионното изкуство.
Наградата в категория за съвременна българска музика отиде при Shiny Dollsb за дебютните им авторски песни “Искам да вярвам” и “Be my lover”. Годишна награда на АКТ-УНИМА получи Лина Бояджиева за изключителен принос в развитието на Българския куклен театър.
Казано с щипка „чувство за хумор” наградите бяха поне толкова, колкото и кандидатстващите за тях творци и категории. Изненадата при обявяването на печелившите също бе доста холивудска – т.е. камерите на БНТ-1, която излъчваше директно церемонията, спираха върху лицата им сред останалата публика доста преди да бъде обявено кой печели в съответната категория. Някои изиграваха доста добре невъобразимата си изненада от това, че именно те получават наградата, а други сякаш не бяха прихванали докрай холивудския вирус на експлозивна радост.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.