Стар e-mail на РБ, показва как участието във властта променя позициите

Странен имейл (класификацията е на “Фокус”) обикаля столичните редакции и припомня позицията на Реформаторския блок от началото на 2014г. за провеждането на референдум за организиране на изборите. Имейлът е с подател – пресцентъра на Реформаторския блок, а преразказът на съдържанието е дело на колегите от новинарската агенция.

В позицията от началото на 2014 г. се посочва, че Реформаторският блок призовава Народното събрание да подкрепи инициативата на президента Росен Плевнелиев за насрочване на референдум за избирателната система и начина на организация на изборите. От РБ тогава изтъкват, че политическата криза, в която се намира страната, не на последно място се дължи и на проблемите в изборното законодателство, позволяващи масовите практики на купен и контролиран вот. Според тях не по-малък проблем е недоверието към политическия процес на големи групи български граждани, което води до отказ от конституционното им право да гласуват и едно от средствата за връщане на
доверието на избирателите е именно въвеждането на сериозни промени в
избирателната система.

„Реформаторският блок още през лятото на миналата година заяви своята позиция в полза на въвеждането на задължителна преференция без праг, което ще позволи на избирателите реална възможност да гласуват за предпочитаните от тях кандидати. Въвеждането на електронно гласуване, изискващо сериозна техническа подготовка и време за осъществяването му, би било също сериозна стъпка във вярната посока”, се посочва в миналогодишната позиция на РБ.

Според тях въвеждането на задължително гласуване, би могло да има и оздравителен ефект върху политическия процес, но лесно може да бъде възприето от гражданите и като „санкция” от страна на политическия елит, в който те
така или иначе вече са загубили доверие. Това прави особено подходящо
решаването на този въпрос да стане именно на референдум, който ще
позволи и внимателно обмисляне от българското общество на всички страни
на това решение.

Писмото е разпространено ден, след като парламентът отхвърли два от предложените от президента въпроси за провеждане на референдум – народните представители да се избират мажоритарно и да се въведе задължително гласуване. Вчера в по-голямата си част депутатите от ПГ на Реформаторския блок гласуваха с „против” и „въздържал се” по тези въпроси.

(Източник: “Фокус”)

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.