Станшев: Въпросът за честността на изборите остава ключов

„Въпросът за честността на изборите остава ключов. Гарантираме, че всяка манипулация или фалшификация на различни нива, в това число и във фирма „Информационно обслужване”, ще бъде пресечена”. Това заяви председателят на БСП на последната си пресконференция преди извънредните парламентарни избори на 12 май. На нея Станишев настоя прокуратурата да се самосезира за възможността да има изборен туризъм в  хотели, които изпълняват програми на НОИ, и в базите на МВР и на МО, които в момента били пълни – нещо необичайно за сезона. 

Областният щаб на БСП в Стара Загора е  сигнализирал РИК, ЦИК и прокуратурата за скандална схема в комплекса в Павел баня, който е собственост на ПРО ЕАД и е ръководен от доскорошния депутат от ГЕРБ Христо Чаушев, съобщи лидерът на БСП. В съобщение, разлепено на  8 май е обявено, че  хората ще могат да гласуват в организираната секция в бара на комплекса, но базата на ПРО ЕАД не е социално или болнично заведение по смисъла на Избирателния кодекс, което означава, че там не може да се разкриват секционни избирателни комисии. От 330 туристи в комплекса в Павел баня само 90 са си взели удостоверение за гласуване на друго място и за останалите има опасност да гласуват два пъти.

Станишев подчерта, че по най- проста сметка, ако  „настанените” в 18-те държавни хотела на ПРО ЕАД, които имат капацитет по около 500 души всеки,  упражнят двойно своя вот, това са 18 000 гласа, което са почти два мандата за народни представители.

В БСП получаваме много сигнали и за други нарушения, например че фирмите, спечелили поръчките за превозване на бюлетините и списъците на избирателите до областните администрации, са приближени до ГЕРБ, каза Станишев. Той даде пример с Велико Търново, където фирмата е собственост на бивш общински съветник от ГЕРБ, а в София се твърди, че е собственост на бившия председател на СОС Андрей Иванов. По думите на Станишев, симпатизанти на БСП са подали сигнали, че колите, които  ще превозват бюлетините, са с двойни дъна и съществува опасност да  бъдат подменяни по пътя”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.