Станислав Иванов: В бъдеще може да говорим и за нова АЕЦ

Ще се постараем максимално да разясним на хората какво трябва да се случи и какво сме предприели като действия, за да могат те да вземат информирано решение. Те трябва да знаят, че България в момента наистина няма чак такава голяма нужда от развитието на втора ядрена електроцентрала, но това нещо в бъдеще може да се случи. Това каза в интервю за „Фокус” народният представител от ПГ на ГЕРБ Станислав Иванов. Според него – трябва да се развиват реакторите и да бъде удължен срокът за живот на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй”.  Станислав Иванов е на мнение, че трябва да се построят седми и евентуално осми блок на АЕЦ „Козлодуй”. По думите нта депутата от ГЕРБ в бъдеще можем да говорим и за нова ядрена мощност.

Формулирахме така въпроса, за да може всичко, което трябва, да бъде казано, и хората, които ги интересува, да получат отговор на въпросите, които могат да поставят, защото иначе, ако беше останало референдумът да бъде „за” или „против” Белене, тогава хората нямаше да могат да направят своя информиран избор, защото има много детайли, които са търговска тайна и т.н., тъй като говорим за конкретен проект, коментира Станислав Иванов предстоящия референдум. Той защитава тезата, че при първоначалния вариант на въпроса в референдума той е нямало да бъде законен, а и гражданите нямало да бъдат достатъчно информирани и да направят своя избор.

Ако българските граждани гласуват положително на референдума и дадат своя глас „за” развитие на ядрената енергетика, това ще гарантира бъдещо развитие на ядрената енергетика в България, убеден е депутатът от ГЕРБ. Станислав Иванов прогнозира още, че ако гласувалите в  референдума отговорят с „да”, то „ние като Народно събрание ще дадем мандат, ще дадем възможност на правителството да преговаря и да търси инвеститори”.

Днес официално се открива информационно-разяснителната кампания за националния референдум с въпрос: "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?" Кампанията ще завърши в 24 часа на 25 януари 2013-а година. Съгласно решенията на ЦИК, кампанията се организира от Инициативния комитет и от 76-имата народни представители, поискали произвеждането на референдумa, както от инициативните комитети, регистрирани в Централната избирателна комисия като застъпници на алтернативната позиция.

Гласуването на 27-и януари ще е на територията на България, включително в дипломатическите и консулските представителства на страната, както и на плавателните съдове, плаващи под българско знаме. За да бъде успешен референдумът, активността трябва да е поне колкото е била при предишните парламентарни избори, тоест до урните да отидат поне 4 345 500 души.

Информационно разяснителната кампания може да бъде проведена на практика чрез всички възможни начини и средства, познати и характерни за предизборните кампании и конкретизирани подробно в Изборния кодекс.

Ако поне 20% от избирателите гласуват на референдума, вотът им няма да бъде пропилян, коментира говорителят на ЦИК Бисер Троянов пред БНР. В такъв случай Народното събрание задължително да вземе решение, след като се прецени и се видят резултатите от гласуването, но какво да бъде решението вече е сферата на правомощията на парламента, разясни Троянов.

В предаването „Преди всички” на БНР социологът Ваня Георгиева не отхвърли възможността за купуване на гласове там, където са намесени различни лобита или други групови интереси. Според нея основната разлика с изборите е, че не всички партии са се ангажирали твърдо с конкретна позиция.

Вотът на референдума има връзка с парламентарните избори доколкото и тук има различни позиции, които в по-голяма или в по-малка степен са подкрепяни от различни парламентарни сили, коментира Ваня Георгиева.

По-рано днес темата за предстоящия референдум бе разисквана в сутрешния блок на bTv от депутатите Янаки Стоилов (Коалиция за България), Станислав Иванов (ГЕРБ) и Иван Иванов (Синята коалиция).

Независимо кой от нас каква позиция поддържа, би трябвало да убеди хората да участват в този референдум, препоръча Янаки Стоилов. Според него, ако българският народ иска да си върне държавата той трябва да почне да решава важните въпроси в нея.

Въпросът може да бъде разглеждан само с едно еднозначно значение, а то е: Дали да се строи нова ядрена централа или не?”, подчерта Иван Иванов.

Междувременно стана ясно, че кметът на община град Добрич Детелина Николова вече е определила местата за поставяне на агитационни материали (плакати, реклами, обръщения) по време на информационно-разяснителната кампания за насрочения на 27 януари 2013 г. национален референдум. Това са длъжни да направят всички кметове на населени места в страната.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.