Станишев: Защо, ако искат да накажат Русия, наказват и България?

„Благодарение на ЕНП и с гласовете на депутатите от ГЕРБ, в Европейския парламент се прие една резолюция, по повод събитията в Украйна и Русия, която призовава да не се изгражда „Южен поток”. Това за мен е скандално. Защо ако искат да накажат Русия, наказват България? Ако искат да накажат Русия, защо не спрат Северен поток? Защо ние трябва да плащаме заради чужди конфликти?”. Това попита лидерът на БСП и председател на ПЕС Сергей Станишев на пресконференция във Велико Търново.
Президентът на ПЕС коментира и лансираната неотдавна от президента идея за създаването на единен енергиен съюз в рамките на ЕС. Станишев отбеляза, че от години има общ стремеж за създаването на такъв енергиен съюз, но лично той съзирал в казаното от президента Плевнелиев по-скоро политическа конюнктура. По думите на Станишев, инициатива, подчинена на политическа конюнктура няма перспектива – би имала шансове, само ако е последователна политика на ЕС.
„Моето мнение е, че подобна инициатива има своите положителни страни, защото е добре да има диверсификация, но аз си припомних случая от 2009 г., когато България две седмици нямаше газ. И всеки – от кмет на село до министър-председателя се чудехме как да се осигури отопление за детски градини, за училища социални заведени и за индустрията. Тогава икономиката понесе загуби от над 200 млн. евро, а страната ни не бе компенсирана”, припомни Станишев. Той изтъкна, че още тогава се е казало, че е настъпил моментът да се извлекат поуки и да се изградят интерконекторни съоръжения, но оттогава досега не се е реализирало практически нищо.
„Затова една инициатива не трябва да се съобщава просто в медиите, а трябва да се работи последователно. Припомням, че именно аз бях премиерът, който подписа „Набуко”. Но винаги съм казвал, че проектът ще се случи само ако има ангажименти от ЕС, но и ако има финансиране, инвеститори и политическа воля. Това обаче не се направи, направиха се други тръбопроводи и страната ни бе излъгана, беше заобиколена, без да бъдем питани”, каза Станишев.
По повод на предстоящите евроизбори лидерът на БСП и ПЕС коментира, че не бива евроизборите да звучат много далечно и абстрактно за голяма част от българите, защото „този път наистина е различно… този път всеки един от нас има възможност да повлияе на избора на президент на ЕК и гласът на хората ще има значение”.
„Знам и как правителството на Орешарски може и успява да прави социални промени в България и знам, че правителството трябва да направи още за хората. Затова ние трябва да дадем шанс на правителството сега да продължи да работи за хората, а това можем да направим и като гласуваме на предстоящите евроизбори”, подчерта Сергей Станишев.
Снимка: Пресцентър на БСП

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.