Станишев в стила на Рейгън: ГЕРБ създаде империя на злото

Управлението на Бойко Борисов не донесе нищо добро за България. След изборите на 12 май трябва да се сформира правителство на националното съгласие. Това заявява в обширно интервю за вестник "Дер Щандарт" лидерът на БСП Сергей Станишев, съобщава БГНЕС.

На въпрос на изданието защо предлага своя бивш финансов министър Пламен Орешарски за министър-председател, Станишев отговаря:

"На първо място, защото ситуацията в България е изключителна днес. Имахме едно правителство, което за почти четири години на власт, създаде политически и икономически монопол".

Според Станишев по този начин кабинетът на Бойко Борисов и ГЕРБ са попречили на развитието на обществените и демократични институции в България.

"Това доведе до застой в икономиката. Загубени са 400 хил. работни места, нещата отиват на зле. През февруари тази година около 200 хил. души излязоха по улиците и правителството беше свалено от власт", заяви лидерът на БСП. По думите на Станишев, "при тези обстоятелства, за да се излезе от кризата, за да се постави икономиката обратно на крака, ние се нуждаем от програмно правителството с широка парламентарна подкрепа". Лидерът на БСП обяснява и причините, поради които не е издигнал своята кандидатура за премиер. Според Станишев всеки партиен лидер в България, колкото и популярен да е той, в момента може да се превърне в пречка при осъществяването на належащите реформи от следващия кабинет, който ще се нуждае от широка подкрепа.

Също така като ръководител на Партията на европейските социалисти (ПЕС) имам редица ангажименти, от които не искам да бягам, уточнява Станишев. Той изтъква, че е загрижен за българския народ и затова БСП търси положителна промяна, която може да се постигне чрез правителство на националното спасение, което да помогне на демокрацията в България.

По-голямата част от българите са наясно, че ГЕРБ трябва да си върви, защото е създала империя на злото и БСП е единствената гаранция, че ГЕРБ може да бъде свалена от власт, казва Станишев. Той отбелязва, че "страх е сковал обществото" в България и дава пример със социологическо проучване, от което проличава, че хората отказват да разкрият истинските си предпочитания и симпатии, защото се страхуват.

"Правителството на ГЕРБ създаде една полицейска държава. Можете да бъдете сигурни, че 70% от българите не искат втори мандат за тях", подчертава пред „Дер Щандарт” Сергей Станишев.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.