Станишев ще води евролистата на БСП, но няма да става евродепутат

На днешното си заседание на „Позитано” 20 Националният съвет на БСП ще одобри листата на Коалиция за България за предстоящите на 25 май избори за Европейски парламент. Левите кандидат-евродепутати ще бъдат водени от лидера на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев, реши снощи Изпълнителното бюро на партията. Самият Станишев още преди време съобщи, че няма намерение да става евродепутат. Това, че води листата е по-скоро покана към електората от първия човек в партията, както и знак, че Станишев поема цялата отговорност за представянето на изборите – нещо което соцлидерът е заявил в петък вечер и пред Изпълнителното бюро.
Всъщност от „Позитано” 20 не разпространиха официална информация за решението на ИБ, тъй като за официализирането на евролистата е необходимо одобрението на Националния съвет.
Все пак електронните издания на „Труд” „24 часа” и „Стандарт” пуснаха имената на номинираните. Втора в листата е сегашният ръководител на евродепутатите на БСП в ЕП Илияна Йотова, трети – зам.-председателят на партията Георги Пирински. Депутатът Петър Курумбашев и антроположката Достена Лаверн са на следващите позиции. Шесто място е запазено за коалиционния партньор на БСП – социалдемократите. Отсега се знае, че те ще номинират за Европарламента Светлина Йолчева. На седма позиция е евродепутатът Евгений Кирилов, а осми е журналистът от „Дума” Александър Симов.
Програмата-максимум на социалистите е да изпратят шестима свои в Европейския парламент.
На заседанието си днес членовете на Националният съвет на партията ще приемат и декларация за кризата в Украйна. Веднага след гласуването голяма част от тях ще тръгнат за Боровец, където днес и утре има семинар на депутатите от БСП и членовете на Изпълнителното бюро с правителството.
Вчера зам.-председателят на ББЦ Росен Петров призова управляващите да отменят семинара и да обявят ден на национален траур заради загиналия в Лясковец командос от отряда на МВР за борба с тероризма, който бе прострелян при операция за задържането на психично болен мъж. Петров заплаши, че ако управляващите на отменят семинара, то активисти на ББЦ ще блокират пътищата към курорта Боровец.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.