Станишев: Ще намалим студентските такси с 30%

Когато бях министър-председател имаше много сериозна подкрепа за висшето образование. Това заяви Сергей Станишев, председател на БСП и президент на ПЕС, на лекция пред студенти в Югозападния университет в Благоевград. По думите на Станишев Югозападният университет е един от най-динамично развиващите се и е много успешен в реализацията на проекти.
„Имам възможност да говоря и с преподаватели, и студенти на тема „Европа“, но едно от нещата, които искам да припомня, е че КБ е внесла предложение в НС и съм сигурен, че то ще намери подкрепа, за намаляване на таксите на студентите с една трета. Смятам, че това пряко засяга всеки студент. Това е важно за подкрепа на образ ованието и ще намерим начин самите университети да бъдат компенсирани“, каза лидерът на БСП. Според Станишев това действие е социално, подкрепя студентите и възможността всеки един студент, независимо дали е от бедно или богато семейство, да получи образование, „защото една от философиите и принципите на моето политическо семейство е равният шанс за всеки в живота“, допълни Станишев.
Той припомни и че преди години е имало програма за модернизация на цялата база на студентските общежития в различни университети. „За съжаление тя беше незабавно спряна през 2009г. и сега тръгваме от много по-трудна ситуация в икономиката, в бюджета на страната. Но въпреки това тази година подкрепата за висши учебни заведения беше качена с 21 млн. лв. Това е първа стъпка, разбира се недостатъчна, но ще търсим и други варианти“, обеща Станишев.

Снимка: Пресцентър на БСП

1 Comment

  1. Алоооо !!! Стига глупости !! Ще намалите таксите на студентите? Защо? Защо аз ще плащам на разни измислени младежи да “получат” висше образование, а после никога да не го приложат в живота? Или както са докторите и медицинските сестри – ще се изучат и после хайде бегом в чужбина ! Ще подготвяме кадри за европа(нарочно я пиша с малка буква), това ли? Не, всеки да си плаща, пък после да работи и ходи където си иска. Май е така в америка? Направете г-н станишев закон за студентски заеми, които завършилият да връща след като започне да работи, а не тези глупости- намалени такси, общежития за 30 лева, 50% намаления по жп., намалени карти по градски транспорт, здравни осигуровки от държавата… И това за чия сметка? На леля и чиче, дето за да им премерят кръвното трябва да оставят 3 лева на доктора, без да получат касова бележка.. Бива глупости ама чак пък толкова !

Leave a Reply

Your email address will not be published.