Станишев: Подкрепяме Юнкер само ако ще отстоява приоритетите ни

Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент (ЕП) е обсъдила на свое заседание избора на Жан Клод Юнкер за председател на ЕК. По време на обсъждането лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев е заявил, че Юнкер ще получи подкрепа, само ако се ангажира като председател на ЕК да отстоява 5 важни приоритети на левицата и те залегнат в програмата на бъдещата комисия.

Президентът на ПЕС е заявил, че очаква от Жан Клод Юнкер да поеме ангажименти за амбициозен план за инвестиции в икономиката на ЕС за 200 млрд. евро, което от своята страна да доведе до икономически растеж и нови работни места.

„Комисията трябва да развие и програма за нова европейска индустриална политика, да се подкрепят иновациите и разкриването на малки и средни предприятия”, настоял Станишев. На четвърто и пето място Станишев посочил необходимостта да се гарантират правата на жените и равенството между половете в политически, икономически и социален аспект, както и въвеждането на социални мерки, които да подобряват условията на работа за работниците.

„Важно е Юнкер да включи тези приоритети. В същото време трябва да изискваме от ЕК те да бъдат наистина включени в програмата и”, изтъкнал Станишев, цитиран от пресцентъра на “Позитано” 20. Лидерът на европейските социалисти подчертал, че най-важното е, че всичко е публично и няма властови сделки, а има ясни ангажименти от кандидата Юнкер за промени в програмата, в съдържанието и приоритетите на ЕК.

Снимка: Пресцентър

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.