Станишев сам ще настоява ЕП да свали имунитета му

Ще подкрепя искането на главния прокурор и ще настоявам Европейския парламент да свали имунитета ми максимално бързо. Това съобщи евродепутатът и президент на ПЕС Сергей Станишев, часове след като главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че ще поиска имунитета му заради незавършилото дело за изчезнали секретни документи. Което всъщност не е започнало, тъй като на Станишев не е връчен обвинителния акт, а иначе вероятно ще завърши само за едно заседание, понеже прокуратурата предлага експремерът просто да бъде глобен.

Сергей Станишев посочи, че повече от четири години срещу него се води разследване, инспирирано по чисто политически причини.

“За мен е важно бързо да получа достъп до правосъдие и да изчистя името си. Отказах се от имунитета си в българския парламент и сега статусът ми на евродепутат няма да се окаже “формална” пречка съдът да се произнесе”, почерта Станишев. Той изясни, че правилникът на Европейския парламент не предвижда доброволен отказ от имунитет, но ще съдейства на българските власти за по-бързото извървяване на рутинната процедура.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.