Станишев събира Оланд, Ренци, Файман и Габриел за Гърция

Правителствените ръководители от лявото политическо семейство ще се съберат под председателството на президента на ПЕС Станишев, за да координират позициите си преди заседанията на лидерите от Еврозоната по-късно днес, на която ще се обсъждат възможните сценарии след проведения в неделя в Гърция референдум.

Преди заседанието на Европейския съвет, в срещата ще се включат френският президент Франсоа Оланд, италианският премиер Матео Ренци, австрийският канцлер Вернер Файман, немският вицеканцлер Зигмар Габриел, председателят на Еврогрупата Жерон Диселблум, еврокомисарят Пиер Московиси, люксембургският външен министър Аселборн, както и лидерите на партии от Испания, Португалия и Холандия. В разговора ще участва и новият лидер на ПАСОК Фофи Генимата.

“Приветствам бързата реакция на европейските лидери след референдума в Гърция – тази среща е необходима с оглед на сериозността на ситуацията”, заяви Сергей Станишев. По думите му, като социалисти левите лидери никога няма да приемат Европа да бъде поставяна пред избор между черно и бяло, между самоцелните ограничения и липсата на сериозни реформи. Според президента на ПЕС има нужда от справедливо споразумение, което отчита както жертвите, които гръцкият народ прави, така и нужната отговорност, за да се постигнат икономически растеж и работни места.

“За да бъде успешна днешната среща на върха, трябва бързо да възстановим изгубеното доверие. Всички страни е необходимо да покажат отговорност и воля за компромис. Нужно е да намерим устойчиво решение – за бъдещето на Гърция, за бъдещето на Еврозоната и за бъдещето на Европа. Няма нужда и не искаме да видим Гърция да напуска еврозоната”, коментира още Станишев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.