И в Мадрид Станишев призова за бързото ни приемане в Шенген

“Както знаете, България и Румъния все още са извън Шенген. Това не отговаря на европейските стандарти”, заяви на срещата на върха в Мадрид пред своите колеги – лидери на социалдемократическите партии в Европа президентът на ПЕС Сергей Станишев.

Днес в испанската столица се провежда среща на върха на евролевите по негова инициатива. На нея се обсъждат горещите теми на Европейския съюз, като борбата срещу тероризма е една от тях.

„Докато двете страни са извън шенгенското пространство не може да има ефективно сътрудничество в сферата на сигурността. Особено в тази ситуация на несигурност и тероризъм в Европа не е нито ефективно, нито справедливо двете страни да продължават да са извън Шенген”, каза още Станишев.

Категорично осъждаме терористичните атаки в Париж срещу списание Шарли Ебдо, както и тези в Дания. Решени сме да отстояваме свободата на изразяване повече от всякога, заяви Станишев. В нарочна декларация участниците в срещата отхвърлиха всяка форма на нетолерантност, дискриминация, враждебност или насилие над отделни общности. Левите лидери осъдиха и опитите на крайно десните партии да извлекат ползи от тези атаки като отговарят със собствени кампании на омразата.

От ПЕС са категорични, че основният отговор срещу терористите и екстремистите е единството. „Всички европейски страни са изправени пред заплахата от тероризъм. Ето защо отговорността в Европа трябва да бъде споделена и отговорът на тази заплаха трябва да бъде единен”, коментира още Станишев.

Според участниците в срещата без върховенство на закона не може да има сигурност. „Няма да позволим фанатизмът да диктува как да използваме свободата на словото, нито да ни накара да изградим по-затворени или нетолерантни общества. Вярваме, че борбата срещу радикализацията и екстремизма трябва да бъде водена с превантивни мерки на местно, регионално и международно ниво”, се казва в приетия днес в Мадрид документ.

“Настояваме за по-силно европейско сътрудничество в сферата на сигурността, съдебното и полицейско партньорство, както и по отношение на борбата с финансирането на тероризма, заявиха участниците в срещата.

През изминалата седмица президентът на ПЕС постави въпроса за влизането на страната ни в Шенген и на заседание на левите премиери в Брюксел, където получи подкрепата на председателя на ЕП Мартин Шулц, премиерa на Италия Матео Ренци, както и премиерa на Чехия Бухослав Своботка. Тогава Станишев се срещна и с министър-председателя на България Бойко Борисов, който се ангажира да постави въпроса и пред лидерите на партиите – членки на ЕНП.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.