Станишев призова БСП да стане водеща алтернатива на статуквото

“Време е БСП да заеме мястото си на водещата алтернатива на сегашното статукво. Да изпълни ролята си на говорител на своите избиратели и да влезе в битката за ценности. Защото „целият свят прави път на онзи, който знае къде отива“. Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев по време на откриването на семинара „ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА ПРЕД ЛЯВОТО В ЕВРОПА И В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 2015 г.“ в Пловдив. Бившият лидер на социалистите бе категоричен, че БСП не е сама и ще получи силна европейска подкрепа отвън.
“БСП е моята партия. Затова ще положа максимални усилия подкрепата от партиите от ПЕС за БСП да бъде видима и ефективна“, допълни Станишев. По неговите думи в политиката нищо не е предопределено.

“Днес всичко зависи от нас. Преди две години кой можеше да предвиди, че такива мащабни масови протести ще свалят правителството на Борисов? Или кой можеше да предвиди, че ДПС, нашият коалиционен партньор, ще тръгне да сваля правителството с мандата на БСП? “, попита Станишев и припомни, че след загубите на БСП през 2001 г. и през 2009 г. мнозина са пророкували, че на следващите избори БСП ще се бори да прескочи 4% бариера., което далеч не се оказа вярно.

Лидерът на ПЕС е на мнение, че оттеглянето на държавата фаворизира „силните на деня” – монополи и корпорации са използвали липсата на контрол не за да произвеждат, а за да се вплетат във властта, за да изкривяват пазара в свой интерес. “И у нас, и по света това доведе до задушаване на демокрацията, до огромно неравенство, социален разпад и делегитимация на публичните институции“, обясни лидерът на ПЕС. “И колкото и да се опитват родните критици да ни прехвърлят вината за неуспешния преход и разочарованието на българите, трябва ясно да кажем, че не ние сме авторите на този порочен модел! Напротив, оказа се, че в България единствената партия, която упорито заставаше срещу подобни политики е БСП“, уточни Сергей Станишев.

“Всички знаем, че сегашното правителство няма да реши нито един от фундаменталните проблеми на страната. Напротив – ще ги умножи и задълбочи. И няма как да очакваме десните в Европа и в България да предложат верния изход от кризата. Защото те са част от проблема и не могат да бъдат решението“, допълни Станишев.

Лидерът на ПЕС обясни, че навсякъде в Европа хората искат промяна – искат сигурна работа, искат справедливост и перспектива за по-добър живот. “Като лява партия, трябва ясно да кажем, че капитализмът не е морален по своята същност. Също така, че няма знак за равенство между „капитализъм“ и „демокрация.“ Според него днес в Европа и в света духат мощни ветрове на промяната. “Обективно махалото на световния часовник върви наляво. Европа върви на ляво“. Станишев даде пример с това, че когато преди 4 години е станал лидер на ПЕС, в Европейския съюз е имало само две държави, управлявани от леви премиери, а сега са 10.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.