Станишев пред BBC: Бях студент в GB и се върнах в България

Тези политици и лидери, които настояват занапред да се намали европейският бюджет, на практика викат все повече емигранти да идват във Великобритания от други страни. Това коментира лидерът на БСП и президент на ПЕС пред BBC. Той обясни, че когато намаляваш фондовете за развитие, за кохезия, за социална сигурност в новите страни от ЕС, в по-слабо развитите държави, тогава ти ги потикваш да дойдат в страната ти и това е пряко следствие.

Станишев участва на живо в студиото на Daily Politics по темата за свободното движение в ЕС и премахването на рестрикциите за българи и румънци.

Сергей Станишев цитира официалната британска статистика, според която през 2010г. във Великобритания са живеели 35 000 българи.  По думите му, това не е създало реални проблеми за трудовия пазар или за социалната система, защото пак според същата статистика e имало едва 600 безработни българи в Обединеното кралство. Станишев допълни, че около 5000 български и румънски студенти, учейки във Великобритания плащат повече от 30 млн. евро на британската икономика във вид на такси и разходи за живот.

„Помня, че когато България се присъедини към ЕС през 2007г., имаше същите страхове и плашещи истории в медиите в Обединеното кралство. Тогава уверих медиите, че няма да има проблем, което се оказа самата истина”, посочи Станишев. Той добави, че според него в случая отново става дума по-скоро за вътрешна политика на сплашване в рамките на самата Великобритания. „Аз съм от тези българи, които като студенти са живели в Обединеното кралство. Бях там и след това се завърнах в България”, отбеляза президентът на ПЕС.

По отношение на предстоящата 2014г., когато изтича преходния период след присъединяването на България и Румъния към ЕС, Станишев напомни, че според законодателството на ЕС, което трябва се зачита от всяка страна, рестрикциите трябва да бъдат вдигнати.

Това е справедливо, защото всички ние допринасяме с нещо за Европейския съюз и същевременно се ползваме от облагите от него, каза Станишев.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.