Станишев: Поемаме отговорността за съставяне на кабинет

Поемаме отговорността за формиране на правителство, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференцията в НДК и благодари на всички български граждани, упражнили правото си на глас, предаде репортер на БГНЕС.

Ако имаме възможността, ние ще я имаме вярвам, ще поемем отговорността за съставяне на правителство чрез диалог с тези формации, които ще участват в следващия парламент и с тези, които събраха немалка подкрепа, но не можаха да влязат в парламента, каза Станишев.

Всички гледахме как последователно четири години се насаждаше страх, репресии, еднолично управление. Преди няколко месеца гражданското общество в България показа, че е живо. Това беше показано и на предсрочните парламентарни избори. Независимо от това за кого са гласували, днес огромна част от българите показаха, че повече не могат да търпят нарушаването, газенето на човешките и политически права, каза лидерът на социалистите.

Тези избори бяха извънредни не само заради предстоящи се само заради прекратения мандат на ГЕРБ, а и защото се проведоха в една отворена политическа атмосфера. ГЕРБ профанизира политическият живот. Станахме свидетели на скандално слаба организация, която доведе до огромен брой нарушения в изборните секции. Безпрецедентно служебното правителство бе в отбора на ГЕРБ. Те се провалиха и в преброяването, и в организирането, смята Станишев. Той съобщи и за хакерската атака върху сайта на австрийската компания SORA, която провежда паралелно преброяване у нас.

България се разделя, вярвам завинаги, с най-арогантното, най-недемократичното правителство, което България не е виждала досега. Правителството на Борисов пада и няма да се върне. ГЕРБ официално изгуби легитимност да управлява. Ясно е, че те са в тотална изолация. Би било тотална обида и унижение, ако се признае ГЕРБ за политически победител в тези избори, категоричен е Станишев. Той е на мнение, че без контролираният вот, ГЕРБ са щели да бъдат втора политическа сила. Така или иначе в следващия парламент ГЕРБ не може да състави правителство. Според мен, ако имат достойнство ГЕРБ трябва да спестят време и да не приемат мандат за съставяне на правителство.Днес в тази тежка криза няма време за пазарлъци. България се нуждае спешно от силно и стабилно правителство, което да започне да разрива оборите на ГЕРБ, да изнесе реалното състояние на бюджета. Тезата за правителство на малцинството е несъстоятелна. Единство възможно и необходимо е правителство на разума със силно експертно участие, с ясна и прозрачна за всички хора програма, каза още Станишев и допълни: Ние не можем да правим коалиция с ГЕРБ. Това би било предателство.

Смятам за крайно необходимо още от утре да започнем консултации, разговори за програма, с която да изведем България от кризата. Ние няма да отстъпим от незабавното спиране на рекета върху малкия и среден бизнес, за спешните мерки по отношение на сметките за ток, за младежката заетост. Трябва да има много по-активно участие на държавата в икономиката. Искаме и ще разговаряме за 10 годишна реиндустриализация на България. Трябва незабавно да започнем политика на цялостен преглед на антимонополното законодателство, заяви още лидерът на социалистите.

Наясно сме с нашата отговорност и със сложната ситуация. БСП със сигурност е ощетена от контролираният вот, но днес да се каже, че изборите са нелегитимни и не ги признаваме, би означавало, че даваме възможност ГЕРБ да останат на власт, заключи Станишев.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.