Станишев остава начело на БСП, реши 9-часов пленум

Президентът на ПЕС Сергей Станишев остава лидер на БСП след проточил се над 9 часа национален съвет на БСП. В гласуваното от Националния съвет на партията решение се посочва, че в сегашната кризисна обстановка не оставка на ръководството е начинът за поемане на политическа отговорност. Според документа се дава вот на доверие на ръководството да изпълни редица политически ангажименти.

Още в късния следобед на вчерашния ден говорителят на партията Ангел Найденов призна, че в залата се водят тежки диалози и се казват много истини. Единствената тема, по която не са имали разногласия, е, че на всяка цена трябва да бъде оказана подкрепа на правителството на Пламен Орешарски. При появата си пред репортерите Найденов от свое име се извина за казаното от депутата от Коалиция за България Христо Монов, нарекъл протестиращите "интернет-лумпени" и призова Монов на свой ред също да се извини за казаното.

Участниците във форума, който по стар навик най-често се нарича "пленум" гласуваха решение, в което се споменава, че се дава вот на доверие на Изпълнителното бюро за да предприеме редица мерки. До очаквания дебат за оставка на лидера на социалистите така и не се е стигнало на пленума. Който, между другото, остана закрит за медиите през цялото време.

Най-остър след многочасовото заседание бе предшественикът на Сергей Станишев на лидерския пост – Георги Първанов – който заяви: "Има груба манипулация. В документа между другото е вкаран текст за доверието. В доклада на председателя такъв въпрос не беше поставен", предаде думите му Дарик радио. На излизане Мая Манолова контрира, че мнението на Първанов, че това е груба манипулация, е негово лично. Вот на доверие за подкрепа на кабинета има; лична подкрепа за ръководството и лидера Сергей Станишев също е била оказана, категорична бе Мая Манолова.

Опасявам се, че резултатът от днешния пленум ще доведе до капсулиране на БСП. Моето поведение и на няколко други колеги се оказа по-голям проблем от случая “Делян Пеевски”. Даже бях наречен “вампир, който пие партийна кръв”. Това съобщи вчера вечерта в личния си профил във "Фейсбук" червеният депутат Георги Кадиев.

Още преди пленума Кадиев поиска оставката на Станишев и организира в понеделник протест пред „Позитано“ 20.

“Като добавим коментарите на Станишев към съпругата ми, започвам да се питам има ли смисъл. Аз все пак имам достойнство. И съм в политиката да правим политика, не да си коментираме жените”, коментира още червеният опозиционер.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.