Станишев обвини ГЕРБ, че са опоскали 7 млрд.лв.

Реалната криза в България я създаде Бойко Борисов, а неговото управление струва на гражданите общо 7 млрд.лв. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на брифинг в кулоарите на парламента. Той съобщи, че фискалният  резерв, по данни на БНБ, е около 3,9 млрд.лв., което е под законовия минимум. Освен това, допълни Станишев, държавният дълг при управлението на Бойко Борисов, който ще плащаме всички ние, е нараснал с 3,3 млрд.лв. Според председателя на Коалиция за България, ако към средата на 2009г. с фискалния резерв е могъл да се покрие почти 85% от държавния дълг, сега се покриват по-малко от 30%.

Толкова голяма непрозрачност в публичните разходи никога не е имало, възмути се Станишев. Той напомни за многократните предупрежденията на левицата, че правителството харчи фискалния резерв, за да запушва дупките в бюджета, които са следствие на покровителството на контрабандата и на сивата икономика. Социалистът не пропусна и това, че ГЕРБ противозаконно са посегнали и на резерва на Здравната каса.

Депутатът от левицата и ексфинансов министър Пламен Орешарски изтъкна, че не е оптимист по отношение на приключването на мандата на ГЕРБ. „Това е първото правителство след кризата през ’96 – ‘97г., което обърна в негативна плоскост всички тенденции. Резервът се върна на равнището от 2004г., а дългът – на новото от 2005 – 2006г.”, отбеляза Орешарски.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.