Станишев обсъди положението на българите в Украйна с Антон Кисе

„По официални данни българите в Украйна са 250 000, неофициално те са близо 500 000. И разбира се първата ни грижа е тяхното спокойствие и защита на техните права, в т.ч. развитие на културната идентичност на българите. Това заяви лидерът на БСП и на Коалиция за България Сергей Станишев пред журналисти в парламента след срещата си с Антон Кисе, председател на Асоциацията на българите в Украйна и депутат в парламента на Украйна.
Станишев припомни, че още в началото на острата фаза на кризата между Русия и Украйна, външният министър Кристиян Вигенин е посетил Украйна, с основна цел – да се срещне и с г-н Кисе и други представители на българите, и те да се чувстват защитени от българската държава и да знаят, че техните интереси са важни за цяла България.
Станишев заяви, че след срещата остава с впечатлението, че българите в Украйна очакват първо политическо успокоение и деескалация на ситуацията и във вътрешен план, и в отношенията между Украйна и Русия. Освен това лидерът на БСП припомни, че неколкократно и категорично сме заявявали, че решението на украинския парламент за отмяна на закона за езиците беше изключително погрешна стъпка и много лош сигнал, в т.ч. към българската общност. Изпълняващият длъжността президент не го е подписал, сега обаче вървят дискусии за приемане на един нов закон. Ние ще препоръчаме, като партия от българското правителство, да настоява пред украинските власти в тази напрегната конфронтационна среда в Украйна, да не се предприемат такива действия и да се запази действието на действащия закон за регионалните езици. Нещо повече, той трябва да бъде осигурен в т.ч. финансово, за да може да се изпълнява ефективно”, заяви Станишев.
Получих и покана от г-н Кисе да посетя в много кратко време Украйна, специално българските региони и смятам да я реализирам”, заключи Сергей Станишев, цитиран от пресцентъра на БСП.

Снимка: Пресцентър

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.